29.12.23

Ανατροπές μετά τη διπλή ήττα...


Το 2023 δεν ήταν η χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου έζησαν το 2012 από την ανάποδη και το πιο απαισιόδοξο μέλος του... κόμματος δεν θα μπορούσε να προβλέψει όλα όσα έγιναν από το καλοκαίρι και μετά. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν τα πάνω κάτω και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν από το προσκήνιο τη στιγμή που νέα πρόσωπα αναδείχθηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επέλεξε να δώσει την εξαιρετικά δύσκολη μάχη των εκλογών του Ιουνίου, αποχώρησε από την ηγεσία. Είναι ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς και κατά πολλούς η παραίτησή του μετά το 17,8% ήταν μονόδρομος. Το 2023 δεν ήταν σίγουρα η χρονιά που άφησε κάποιο θετικό αποτύπωμα στη σημαντική πολιτική του σταδιοδρομία. Με το ινστιτούτο που θα ιδρύσει και με την κινητικότητα που επιδεικνύει στο εξωτερικό ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα του, πέρα από τα στενά εγχώρια κομματικά όρια.

Τα δύο στρατόπεδα
Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ αποθέωσαν την Εφη Αχτσιόγλου για τη μάχη που έδωσε στην εσωκομματική κούρσα. Το 43,31% που συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο δεν ήταν αρκετό για να νικήσει και το κορυφαίο στέλεχος έχασε την ευκαιρία το 2023 να είναι η αρχή μιας νέας πορείας. Η διαμάχη που ξέσπασε περί «υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα» χώρισε πολύ νωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο στρατόπεδα.

Η ομάδα των 40άρηδων δεν κατάφερε να πάρει τα ηνία του κόμματος και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ανήκουν στους κερδισμένους της χρονιάς που φεύγει. Το ίδιο ισχύει και για την παλαιά γενιά. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά του κόμματος οδήγησαν και τους τρεις «βασικούς μετόχους», Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη, αναπάντεχα εκτός Βουλής. Μετά τη σύγκρουση με τη νέα ηγεσία έχουν μετακομίσει πλέον στις τάξεις της Νέας Αριστεράς.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, η νέα Κουμουνδούρου του Στέφανου Κασσελάκη και τα πρόσωπα της διάσπασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μόνος που δικαιούται να φοράει ως «γούρι» πάνω του το 2023, αν και η ανάληψη της ηγεσίας δεν έγινε υπό τις καλύτερες συνθήκες. Με λιγότερο από ένα μήνα προεκλογική εκστρατεία, κατάφερε να νικήσει. Εχει πιστούς οπαδούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο αέρας ανανέωσης που έχει φέρει θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι εσωκομματικοί πολέμιοί του τον κατηγορούν για στροφή από τις αξίες της Αριστεράς.

Ρυθμιστής στους παλαιούς
Ο Νίκος Παππάς τόσο με την πρωτιά στον Νότιο Τομέα όσο και με την υποψηφιότητά του για την προεδρία κατάφερε να αφήσει πίσω του την ιστορία με το Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους ρυθμιστές στην ομάδα των παλαιών προεδρικών που δεν έχουν δώσει «λευκή επιταγή» στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η επιλογή να ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόσο πριν όσο και μετά τις εσωκομματικές εκλογές έχει αναδείξει τον Σωκράτη Φάμελλο ως πυλώνα σταθερότητας στο κόμμα. Είναι κερδισμένος καθώς, πέρα από πρόσωπο εμπιστοσύνης, έχει μπροστά του ένα καθαρό και μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και να αμφισβητήσει την ηγεμονία του.

Η Δώρα Αυγέρη, αν και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έμεινε για λίγες ψήφους εκτός Βουλής στη Β΄ Θεσσαλονίκης (πίσω από τον Σωκράτη Φάμελλο), με την «προαγωγή» στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει πολλούς πόντους στην Κουμουνδούρου. Είναι το alter ego του Στέφανου Κασσελάκη και από τα κομβικά πρόσωπα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: