28.12.23

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση...


Εντείνεται η πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ...θυμάτων της οπαδικής βίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συλλυπητήρια ανάρτησή του αναφέρει ότι «η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια», την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένη για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την οπαδική βία.

Η αποτυχία πιστοποιείται με εκκωφαντικό τρόπο από τις επαναλαμβανόμενες πρωθυπουργικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ή το «ξερίζωμα» της οπαδικής βίας. Και βέβαια πιστοποιείται και από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες μέτρων, που σε μεγάλο βαθμό είναι κάθε φορά τα ίδια. Μέτρα που εξαγγέλλονται μεν, αλλά η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει να διασφαλίσει την εφαρμογή τους.

Με πιο κραυγαλέα περίπτωση την εξειδίκευση των τελευταίων τέτοιων μέτρων που, κατά τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, αφορούσαν «τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεν Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ενίσχυση διοικητικών & ποινικών μέτρων, τη ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και τη δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Πρόκειται ασφαλώς για μέτρα που σε μεγάλο βαθμό ήταν τα ίδια με εκείνα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια και το κυβερνητικό φιάσκο με τους νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία, που αφέθηκαν ανενόχλητοι να διασχίσουν τη χώρα. Μέτρα όπως το «μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας», που ανακοινώθηκε ξανά τώρα, ήταν από τα βασικά που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Αύγουστο, όταν δήλωνε ότι «σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ».

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης απλώς είχε ανασύρει την ίδια εξαγγελία που είχε κάνει η δική του κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και έγινε νόμος τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Εξ ου και μετά απ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο της 20ής Δεκεμβρίου να παραδεχτεί ότι πρόκειται κατά βάση για τα παλιά μέτρα, αν και έριξε όλη την ευθύνη στις ΠΑΕ, κάνοντας λόγο για «άμεση εφαρμογή και προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τρεις φορές (λίγο-πολύ τα ίδια) μέτρα, της δημιουργεί έντονη πίεση, καθώς προδίδει αναποτελεσματικότητα σε έναν τομέα μάλιστα -αυτόν της ασφάλειας- που ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε ήδη από όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκειμένου να αμβλύνει αυτήν την πίεση, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καταφεύγοντας στην ανακύκλωση...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: