29.12.23

Τα δανεικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αγύριστα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ...


Η υπόθεση του δανείου που φέρεται να έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Left Media, η οποία ανήκει στην Κουμουνδούρου ...και χειρίζεται τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, από εταιρεία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το δώρο των Χριστουγέννων, κυριάρχησε και χθες στις συζητήσεις στελεχών του κόμματος και όχι μόνο.

Το γεγονός αυτό -αν και πρόκειται για διαδικασία που υποδείχτηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμοδίους του κόμματος ώστε να τηρείται η διαφάνεια και η νομιμότητα καθώς θα ήταν ο ορισμός της παρανομίας ιδιώτης να δανείζει κόμμα- προκάλεσε ουκ ολίγα σχόλια, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Οι υποστηρικτές της ηγεσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδόθηκαν σε εμφατικά σχόλια για το πώς «ο Κασσελάκης νοιάζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ κι έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Αλλα σχόλια αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την κίνηση θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως π.χ. αν ο δανεισμός πέρασε από κάποιο κομματικό όργανο προκειμένου να εγκριθεί ή, το κυριότερο, αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η δανειακή σύμβαση που φέρεται να υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιρειών, ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές ποσό του δανεισμού αλλά και οι όροι αποπληρωμής του.

250.000 ευρώ
Καλά πληροφορημένες πηγές εντός του κόμματος έλεγαν χθες ότι το όποιο δάνειο θα αποπληρωθεί άμεσα καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η τελευταία δόση κρατικής επιχορήγησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσό του δανεισμού που φημολογείται ότι πρόκειται για 250.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές ωστόσο έκρουαν καμπανάκια για το επόμενο έτος κι αυτό επειδή η κρατική επιχορήγηση θα είναι πλέον μικρότερη κατά 3 εκατ. ευρώ λόγω των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. «Πολύ σύντομα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν αλλάξουν πράγματα», προσέθεταν με νόημα.

Τα καμπανάκια χτυπάνε για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, καθώς σημαντικό κομμάτι της επιχορήγησης του κόμματος πήγαινε στη χρηματοδότησή τους. Κορυφαίο στέλεχος μας ανέφερε χθες ότι πρέπει να έρθει και πάλι στην ατζέντα το σχέδιο εξυγίανσης που είχε δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο δεν είχε προχωρήσει τότε λόγω αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 υπήρχε ο σχεδιασμός να κλείσει το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» και να ενδυναμωθεί η κυριακάτικη έκδοση, όπως επίσης και η ιστοσελίδα της εφημερίδας. Λόγω των αντιδράσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο που δεν περιλάμβανε το κλείσιμο της εφημερίδας και η υπόθεση σταμάτησε κάπου εκεί.

Σε ό,τι αφορά πάντως το σήμερα και το γεγονός ότι το ταμείο είναι μείον για τον ΣΥΡΙΖΑ, από το περιβάλλον του πρώην προέδρου γινόταν άλλη μια φορά γνωστό ότι παρέδωσε το κόμμα ταμειακώς εντάξει, υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ότι τη χρονιά που πέρασε έτρεξαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και μια μεγάλη εσωκομματική διαδικασία, η ανάδειξη νέου προέδρου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν ξανά πως αυτά είναι πράγματα που κοστίζουν. Ασφαλείς πληροφορίες πάντως από την Κουμουνδούρου ανέφεραν χθες ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στο κόμμα, καθώς όλα είναι τακτοποιημένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Προβλήματα προέκυπταν και προκύπτουν από χρονοκαθυστερήσεις ως προς την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης και από το γεγονός ότι τα κομματικά ΜΜΕ είναι ελλειμματικά με αποτέλεσμα τα ελλείμματά τους να καλύπτονται από το κομματικό ταμείο με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία που τα διαχειρίζεται.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευδε χθες ότι επιρρίπτονται ευθύνες σε δύο πρώην γραμματείς, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Πάνο Σκουρλέτη, για μη ορθή οικονομική διαχείριση. Και οι δυο τους ωστόσο απάντησαν μέσω διαρροών σε όσους τους έδειξαν με το δάχτυλο την πρώτη μέρα, αναφέροντας ο μεν πρώτος στο ότι το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε μισό ευρώ εκείνη την εποχή και πως ο ρόλος του γραμματέα δεν είναι να ασχολείται με τα οικονομικά -αλλά ούτε έχει και τη σχετική ευθύνη-, ο δε δεύτερος τονίζοντας ότι επί των ημερών του εξοφλήθηκε και το χρέος του κόμματος στην Εθνική Τράπεζα καταβάλλοντας μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Οντως είναι αλήθεια ότι οι γραμματείς του κόμματος δεν έχουν αρμοδιότητα επί των οικονομικών. Εξίσου αληθές είναι και γνωστό από το 2020 ότι τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τράπεζες εξοφλήθηκαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα με τη φροντίδα και εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Πέραν του δανείου Κασσελάκη όμως, υπήρξαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με πληροφορίες τρεις τον αριθμό) που «δάνεισαν» το κόμμα με 10.000 ευρώ έκαστος έπειτα από σχετικό κάλεσμα, όπως επίσης και βουλευτές που αρνήθηκαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα που δόθηκαν μπήκαν στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί διοχετεύτηκαν στα κομματικά ΜΜΕ.

Στο 1 δισ. τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Η συζήτηση για τη δανειοδότηση των κομμάτων και οι «μπηχτές» που ακούστηκαν εκ δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διήμερο επανάφεραν στην επικαιρότητα τον δανεισμό τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, όπου για το 2024 συνδυαστικά και με τους τόκους αναμένεται να πλησιάσει πολύ κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Οι τελευταίοι που θα έπρεπε να μιλούν για δανεισμό είναι αυτοί που έχουν φεσώσει τις τράπεζες με δανεικά κι αγύριστα κι εκείνοι που άλλαζαν ΑΦΜ», σημείωνε με νόημα χθες στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τα δύο κόμματα χρωστούν 840.705.800 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι οφειλές συνεχίζουν να αυξάνονται, το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 950 εκατ. και το 2024 το 1 δισ. ευρώ. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως εξυπηρετούν τα δάνειά τους και δίνουν όλη την κρατική επιχορήγηση για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο στην πράξη φαίνεται πως τα χρέη μέρα με τη μέρα γιγαντώνουν...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: