1.12.23

Βαθιά ανθέλληνας...


Ο Χένρι Κίσινγκερ υπήρξε βαθιά ανθέλληνας και πολιτικός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο –με τη ανοχή του, αν όχι την προτροπή του– στην τραγωδία της Κύπρου. Βέβαια, είναι κατασκευασμένη μια δήλωση κατά της Ελλάδας που φέρεται να έκανε και η οποία... χρησιμοποιήθηκε ως πραγματική από πολλούς σημαντικούς Έλληνες. 

Η ίδια αναπαράχθηκε από σοβαρά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά υπάρχει μια προσωπική μαρτυρία του Αλέξη Παπαχελά για την έκφραση των ανθελληνικών αισθημάτων τού Κίσινγκερ με αληθινή δήλωση αυτή τη φορά. 

Πριν από επτά χρόνια ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι όταν συναντούσε τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, του έλεγε ότι οι Έλληνες δεν έχουν παραδεχτεί κανένα λάθος τους τα τελευταία 2.000 χρόνια. 

Η αναφορά του Παπαχελά έγινε το 2014, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μία μελέτη για την ανομία» που έγραψε ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Σε εκείνη τη αποκαλυπτική έκδοση ο συγγραφέας είχε χαρακτηρίσει για δύο βασικούς λόγους τον Κίσινγκερ «εγκληματία πολέμου» για τον ρόλο του πριν και κατά την εισβολή του Αττίλα:  

«Πρώτον, ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, την ώρα που όλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του έλεγαν να μην το κάνει και δεύτερον, ενθάρρυνε την τουρκική εισβολή».

Ένοχη σιωπή

Την παρουσίαση του βιβλίου είχε διευθύνει ο Αλέξης Παπαχελάς ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε για τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ: 

«Ολοι όσοι συναντήσαμε κάποτε τον κ. Κίσινγκερ σε κάποιο συνέδριο ή κάπου αλλού, είχαμε μια πολύ καθαρή εντύπωση για αυτόν ότι είχε μια ένοχη σιωπή, μια ένοχη άρνηση να συζητήσει αυτό το θέμα. Προσωπικά μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση διότι όσες φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ κοντά του και προσπάθησα να μιλήσω μαζί του, η πρώτη αντίδραση ήταν ότι “εσείς οι Ελληνες δεν έχετε παραδεχτεί κανένα λάθος σας τα τελευταία 2.000 χρόνια και άρα γιατί θέλετε εγώ να μιλήσω γι’ αυτό;”»...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: