3.8.23

Σύστημα (Μητσοτάκη) και υποσυστήματα (ΣΥΡΙΖΑ)...


Οι συνέπειες της ήττας γίνονται ακόμη πιο οδυνηρές όχι τόσο από την έκτασή της όσο από την αδυναμία του ηττημένου να ανακάμψει σε σύντομο χρόνο.

Αυτό αρχίζει και γίνεται σαφές στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ατυχώς γι’ αυτόν, ενώ... βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, έχει να αντιμετωπίσει και πιεστικά διλήμματα που απαιτούν αποφάσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η δυσκολία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήξει στην επιλογή του προσώπου που θα κατέβει ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων συνοψίζει την παραλυσία που προκαλείται από την απουσία ηγεσίας, η οποία θα πάρει – όπως τελικά γίνεται – το βάρος των αποφάσεων και των επιλογών.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αξιοποιεί με σχετική ασφάλεια το εύρος του πρόσφατου εκλογικού θριάμβου του προκειμένου να βγάλει… (εσωκομματικά) χαλίκια από το παπούτσι του.

Η απόφασή του να μην προσφέρει την κομματική στήριξη σε τρεις εκλεγμένους περιφερειάρχες της Ν.Δ. σε Αττική, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο δείχνει τη σκέψη του να μην αφήσει κανένα περιθώριο λειτουργίας κάποιου βασικού συστήματος εξουσίας (όπως είναι για παράδειγμα οι Περιφέρειες) που δεν θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Αυτήν τη λογική εξυπηρετούν οι αποφάσεις του Μητσοτάκη, ο οποίος, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, ρισκάρει μια βέβαιη νίκη της Ν.Δ. από τον νυν περιφερειάρχη (Μουτζούρη) προσφέροντας τη στήριξή του στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Με την ίδια λογική ο Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη και προώθησε έναν «δικό του άνθρωπο» στην Αττική, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Περισσότερο πολύπλοκη, αλλά πάντα στην ίδια λογική, είναι και η περίπτωση της Περιφέρειας της Πελοποννήσου, όπου ο Μητσοτάκης μπήκε σε ένα σχετικό «παζάρι» με τον Αντώνη Σαμαρά (και άλλους παίκτες που έχουν κάποιες δυνατότητες να επηρεάσουν αποφάσεις).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που μένει είναι ότι ο πολιτικός χάρτης που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές και, κυρίως, η μεταβατική περίοδος που διανύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρουν περιθώρια κινήσεων τα οποία ο Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει…

Δημήτρης Μηλάκας 

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: