30.8.23

Αεροδρόμια: Στο προσκήνιο τα δικαιώματα των επιβατών που ταλαιπωρούνται...


Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κατά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το χάος που προκλήθηκε στα Βρετανικά αεροδρόμια, το οποίο απεδείχθη ντόμινο για τους αιθέρες της Ευρώπης...

H IATA, δια στόματος του γενικού της διευθυντή Willie Walsh έγειρε το θέμα των δικαιωμάτων των επιβατών, οι οποίοι τελικά είναι και οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης, αφού χρειάστηκε να υποστούν ακυρώσεις των πτήσεων τους, μεγάλες αναμονές και ατέλειωτη ταλαιπωρία. Ο Walsh δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το σύστημα δικαιωμάτων των επιβατών πρέπει να εξισορροπηθεί για να είναι δίκαιο για όλους», για να συμπληρώσει ότι οι αερομεταφορές δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους απέναντι στο επιβατικό κοινό και ότι τελικά το σύστημα αυτό δεν προστατεύει τους επιβάτες, αλλά τους πληγώνει». Ο ίδιος αποκάλεσε το χάος που προκλήθηκε στα αεροδρόμια της Μεγ. Βρετανίας «φιάσκο» και δήλωσε ότι συμπάσχει όχι μόνο για τους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και για με τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών «που αντιμετωπίζουν σημαντικό επιπλέον άγχος». Κάλεσε δε την ΥΠΑ της χώρας να ελέγξει καλύτερα το σύστημα.

Χάος για ημέρες στα Βρετανικά αεροδρόμια

Από την προηγούμενη Δευτέρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο οι καθυστερήσεις στις πτήσεις ήταν τεράστιες και οι ακυρώσεις πολλές, αφού ο NATS, ο πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, ανακάλυψε ένα πρόβλημα με το αυτόματο σύστημα που παρέχει στους ελεγκτές λεπτομέρειες για κάθε αεροσκάφος και τη διαδρομή του.

Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, 790 πτήσεις που αναχωρούσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και που αντιπροσωπεύουν το 27% όλων των αναχωρήσεων – ακυρώθηκαν λόγω τεχνικής βλάβης, καθώς και 785 εισερχόμενες υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα επιλύθηκε εντός ωρών, οι καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Η διευθύντρια επιχειρήσεων του NATS Τζούλιετ Κένεντι ζήτησε συγγνώμη για τον αντίκτυπο στα ταξίδια χιλιάδων επιβατών, και προειδοποίησε ότι θα «χρειαστεί λίγος χρόνος» για να επανέλθουν οι πτήσεις στο κανονικό.

Η Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) κάλεσε τους επιβάτες να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της για τα δικαιώματα τους, εξηγώντας ότι θα τους παρασχεθεί φαγητό και ποτό, αλλά και διαμονή σε ξενοδοχεία σε εκείνους που έχουν καθυστερήσεις πτήσεων τη νύχτα.

Έχουν τελικά δικαιώματα οι επιβάτες;

Οι χιλιάδες ταξιδιώτες που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται λόγω του προβλήματος στο σύστημα της Εναέριας Κυκλοφορίας, τελικά δεν προστατεύονται. Το πρόβλημα που προέκυψε στη Βρετανία, δηλαδή η αστοχία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταξινομείται στις «έκτακτες περιστάσεις» από τις αεροπορικές εταιρείες σύμφωνα με τους νόμους που προβλέπουν τις αποζημιώσεις της ΕΕ. Τα βρετανικά μέσα με σειρά άρθρων τους έθεσαν το θέμα των δικαιωμάτων. Ο γνωστός τουριστικός συντάκτης του TTG, Rory Boland είπε ότι οι αεροποτικές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις έναντι των επιβατών τους. Όπως εξήγησε, «οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αεροπορική τους εταιρεία έχει την ευθύνη να τους βρει τρόπο να φτάσουν στον προορισμό τους το συντομότερο δυνατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν εισιτήριο με έναν αντίπαλο αερομεταφορέα - κανόνας που ορισμένες αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να αγνοούν. Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν φαγητό και αναψυκτικά και διανυκτέρευση εάν απαιτείται», τόνισε.

Ο Boland πρόσθεσε ότι οι επιβάτες «καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν προκαλείται από τις αεροπορικές εταιρείες», αλλά παραμένουν απογοητευμένοι από την «κακή επικοινωνία» και την «έλλειψη φροντίδας» που λαμβάνουν από τους αερομεταφορείς.

Οργή από τις αεροπορικές εταιρείες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει άλλες 70 πτήσεις λόγω της τεχνικής δυσλειτουργίας και την Τρίτη, ενώ στο σύνολο των δύο ημερών η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 250 πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 40.000 επιβάτες.

Η British Airways επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα των πτήσεων της συνεχίζει να επηρεάζεται, και συνέστησε στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο χωρίς να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους.

Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε με τις αεροπορικές εταιρείες των διαφόρων tour operators. Η Tui, ανακοίνωσε ότι όσοι επηρεάζονται από ακυρώσεις ή καθυστερήσεις, θα μπορούσαν είτε να τροποποιήσουν τις διακοπές τους δωρεάν σε οποιοδήποτε άλλο πακέτο διακοπών είναι διαθέσιμο με έκπτωση έως και 10% στο νέο κόστος διακοπών. Η Jet.com επιβεβαίωσε ότι όλες οι πτήσεις που αναχωρούν και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις. Η Easyjet παρέχει στους πελάτες της που ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν το ταξίδι τους, ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: