31.8.23

Δεν θα απολογηθεί...



Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη Βουλή για να απολογηθεί. Οχι μόνο για τις φετινές πυρκαγιές και την καταστροφή που προκλήθηκε, αλλά και για την πολιτική που ακολούθησε από το 2019 που ανέλαβε τα ηνία της χώρας απέναντι σε έναν κίνδυνο που ο ίδιος έλεγε ότι τον ήξερε καλά και πως είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του...

Δεν θα απολογηθεί. Η απολογία απαιτεί το πολιτικό θάρρος της ανάληψης της ευθύνης. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης για το μόνο που διακρίθηκε ως πρωθυπουργός ήταν η μετάθεση της ευθύνης σε όλους τους άλλους. Δεν θα απολογηθεί παρ' όλο που την ώρα που θα μιλάει, όπως όλα δείχνουν, η φωτιά θα συνεχίζει να καίει στον Εβρο για να σταματήσει όταν πια δεν θα υπάρχει τίποτα να κάψει.

Δεν θα απολογηθεί παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών φορέων, στη φετινή αντιπυρική περίοδο (μέχρι 24.8.) είχαμε αύξηση της καμένης έκτασης κατά 195% σε σχέση με πέρσι, παρ' όλο που οι μεγάλες πυρκαγιές ήταν μειωμένες κατά 52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002-2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα.

Δεν θα απολογηθεί παρ' όλο που όλα τα στοιχεία είναι σε βάρος του και αποδεικνύουν πως το μέγεθος της καταστροφής δεν οφείλεται κυρίως στην κλιματική κρίση αλλά κατά κύριο λόγο στην (αντι)πυρική πολιτική της κυβέρνησής του. Δεν θα απολογηθεί γιατί αυτή η έννοια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του κ. Μητσοτάκη και στην πολιτική του παιδεία.

Εκείνο που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να μεταθέσει τη συζήτηση από τις ευθύνες του. Θα μιλήσει γι' αυτά που σκέφτεται να κάνει στο μέλλον, το οποίο θα περιγράψει με φανταχτερά χρώματα. Θα εξάρει το έργο του κρατικού μηχανισμού για την καταγραφή των ζημιών και για την αποζημίωση των πυρόπληκτων.

Θα εξαπολύσει μύδρους κατά των εμπρηστών κι ας μην τους πιάνουν. Θα τονίσει τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και θα υπογραμμίσει τη συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα στα αντιπλημμυρικά έργα και στην αναδάσωση. Που σημαίνει; Θα τα ξαναπούμε στις βροχές και φυσικά του χρόνου το καλοκαίρι, με τις επόμενες φωτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: