29.8.23

Ο Πατούλης φεύγει. Ο «πατουλισμός»;...



Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πρώτες της τελευταίας 25ετίας στις οποίες ο Γ. Πατούλης θα είναι απών. Ως γνωστόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής καρατομήθηκε από το κόμμα του με αφορμή το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα και αιτία τη στασιμότητα στην οποία οδήγησε εμβληματικά έργα, όπως αυτό του Φαληρικού Ορμου, αλλά και έργα διαχείρισης απορριμμάτων – τομέας στον οποίο η κυβέρνηση «καίγεται» να προωθήσει μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ...

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της διοίκησης Γ. Πατούλη; Οι απευθείας αναθέσεις, οι σπατάλες για δημόσιες σχέσεις, οι ανίερες συμμαχίες με την Ακροδεξιά, η απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου –του μεγαλύτερου βουλευτικού οργάνου της χώρας μετά το εθνικό Κοινοβούλιο- και μαζί η καπήλευση του έργου των προηγούμενων διοικήσεων, ο άκρατος λαϊκισμός, η πολιτική ασυνέπεια, η επίρριψη ευθυνών στους πάντες για τα πάντα.

Να υποθέσουμε ότι εκτός από την αυτοδιοικητική πορεία του κ. Πατούλη, μπαίνει τέλος και στο παραπάνω ιδιότυπο μοντέλο; Πιθανόν όχι. Δεν είναι μόνο αυτοδιοικητικά στελέχη και υποψήφιοι που έχουν υιοθετήσει πρακτικές που αποθέωσε ο απερχόμενος περιφερειάρχης, όπως η φωτογραφική υπερπροβολή, η απαρχαιωμένη επωδός του «κατόπιν ενεργειών μου», οι φθηνοί ισχυρισμοί ότι «φταίνε πάντα οι άλλοι».

Στοιχεία «πατουλισμού» εντοπίζουμε και στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Ουδεμία ανάληψη ευθυνών, ουδεμία αυτοκριτική, ουδεμία παραδοχή ότι υπάρχουν προβλήματα στον μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, παρά μόνο επίκληση στην κλιματική κρίση –που «ανακαλύφθηκε» όψιμα– και στον… κακό μας τον καιρό.

Το επιβεβαιώνει η διαρκής επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου να βγάζει τον πρωθυπουργό «εκτός κάδρου» σε κάθε κρίση και να διαχέει την ευθύνη στα κατώτερα κυβερνητικά στελέχη. Αλλωστε, ο Γ. Πατούλης ήταν από τους πρώτους που πρόβαλαν το μοντέλο της «επιτελικότητας». Ακριβώς, ώστε να καρπώνεται ο ίδιος τις (όποιες) επιτυχίες και να χρεώνει στα στελέχη του κάθε αποτυχία.

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: