28.8.23

Δεν τα βρίσκουν για ντιμπέιτ...



Μια τηλεμαχία που βρίσκεται στον «αέρα» και μία νέα υποψηφιότητα για την προεδρία που φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και σήμερα. Λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάει στο ολοήμερο συνέδριό του στο οποίο θα κληθούν να μιλήσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία, φωτιές άναψε αφενός μια δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την τηλεμαχία μεταξύ των 4, αφετέρου η πρόθεση (;) του Στέφανου Κασσελάκη, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας, να ανακοινώνει και αυτός την υποψηφιότητά του στην κούρσα της προεδρίας...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Σάββατο γράφαμε πως ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στην τελική ευθεία για το συνέδριο και την εσωκομματική κάλπη ήταν η τηλεμαχία, για την οποία ο ένας εκ των τεσσάρων υποψήφιων, Νίκος Παππάς, είχε προτείνει να διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες πριν από την εκλογή.

Την Παρασκευή το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φάνηκε αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο προτάσσοντας το θέμα των πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «βιώνουμε ένα δραματικό καλοκαίρι, με πυρκαγιές που προκαλούν ανυπολόγιστη καταστροφή στη χώρα και αναδεικνύουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την αναποτελεσματικότητα μιας τραγικής κυβέρνησης και ενός ανήμπορου κράτους. Κατά συνέπεια η πρόταση για ένα debate, με όρους μάλιστα τηλεοπτικού θεάματος, μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ιδωθεί υπό το φως των νέων δεδομένων, αφού ενδεχόμενη διεξαγωγή του μέσα σε αυτό το κλίμα θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες».

Εν συνεχεία πρότεινε αντί του ντιμπέιτ μια «ανοιχτή συζήτηση» μεταξύ των 4 υποψηφίων υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. Το στοιχείο που άναψε φωτιές και προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους (Στέφανο Τζουμάκα και Νίκο Παππά) ήταν ότι ανέφερε πως η πρόταση αυτή «έγινε δεκτή» απ’ όλες τις πλευρές.

Η πλευρά Τζουμάκα ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και πως ήταν θετική στο να γίνει συζήτηση στις Νομαρχιακές Επιτροπές τόσο του Πειραιά όσο και της Αθήνας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα να γίνει και ντιμπέιτ. Με αυτή την άποψή τάχθηκε και ο Νίκος Παππάς. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του, «όσα αναφέρονται από την πλευρά του κ. Τζουμάκα είναι απολύτως αληθή» και τόνιζαν πως στη συνάντηση των επιτελείων των υποψήφιων προέδρων προτάθηκε συμπληρωματικά η διεξαγωγή ανάλογων συζητήσεων με διοργανωτές από Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήθηκε οι λεπτομέρειες της τηλεοπτικής συζήτησης να οριστούν σε επόμενη συνάντηση των υποψήφιων προέδρων.

«Αυτή τη στιγμή από τις τέσσερις υποψηφιότητες υπάρχει μία αρνητική και δύο θετικές τοποθετήσεις όσον αφορά την τηλεοπτική συζήτηση» ανέφεραν οι συνεργάτες του κ. Παππά, καταλήγοντας ότι «θεωρούμε βέβαιο ότι τελικά θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε πανελλαδικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραμερίσει όλα τα εμπόδια που επιβάλλει η Ν.Δ. και να αποτελέσει τον νέο φορέα όλων των προοδευτικών πολιτών για την αντιστροφή της πορείας της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη συνέχεια η πλευρά Τσακαλώτου διόρθωσε την ανάρτηση στο προβληματικό σημείο περί «συμφωνίας».

Οι ανακοινώσεις και οι διαρροές σταμάτησαν κάπου εκεί και πλέον το ενδιαφέρον μετατίθεται για την Τετάρτη, που αναμένεται να συνεδριάσουν και πάλι τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Το αν θα υπάρξει «λευκός» καπνός θα φανεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ίσως να μην υπάρξει ούτε την Τετάρτη κάποια συμφωνία.

Υποψηφιότητα εξ Αμερικής

Ο Στέφανος Κασσελάκης που φημολογείται ότι θα είναι ο 5ος διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, προέκυψε και η έντονη φημολογία για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο 35χρονος εξ Αμερικής προχώρησε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιοποίηση μιας πολιτικής πλατφόρμας την οποία έσπευσαν να αναπαράξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά στελέχη από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη, ενώ και ο ίδιος ο Χανιώτης βουλευτής έκανε σχετική ανάρτηση. Τελευταία δραστηριότητα του κ. Κασσελάκη ήταν ένα βίντεο στο οποίο αναφερόταν στη σημασία της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες σε νέα ανάρτησή του και απευθυνόμενος στον κόσμο που τον παρακολουθεί, δήλωσε «ενθουσιασμένος» για τις προτάσεις που του έχουν ήδη στείλει προκειμένου να εμπλουτίσει την πολιτική του πλατφόρμα και όπως σημείωσε «κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα τις δείτε σύντομα να εντάσσονται στο σχέδιό μας».

Από την πλευρά τους οι υπόλοιποι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, καθώς ο χρόνος τελειώνει. Σήμερα ο Νίκος Παππάς θα βρεθεί στην Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στις Σέρρες και τα Γιαννιτσά, ενώ την Τετάρτη κατεβαίνει στο Ρέθυμνο. Την Πέμπτη θα επισκεφτεί το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Τα Ιωάννινα θα επισκεφτεί σήμερα η Εφη Αχτσιόγλου έπειτα από την παρουσία της στην Κοζάνη. Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας θα βρεθεί σήμερα στη Λάρισα, την Τρίτη στην Καβάλα, την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Πάτρα.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: