29.8.23

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αμείλικτα και ας τα αμφισβητεί η κυβέρνηση...



Η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αμβλύνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί φέτος στη χώρα, μη διστάζοντας μάλιστα να διαψεύσει επιστημονικά στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο, δεν μπορεί να σβήσει το μέγεθος της καταστροφής που εξακολουθούν να προκαλούν οι πυρκαγιές...

Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν την Τρίτη (29/08) διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την δασική πυρκαγιά στον Έβρο, είναι αποκαρδιωτικά.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η φωτιά σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).


Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν θλίψη για το μέγεθος της καταστροφής παρά την προσπάθεια -πριν από λίγες ημέρες- του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αμφισβητήσει τα δεδομένα. «Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους», σημείωνε τότε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας συμψηφισμούς και σοφίσματα για να «απαλύνει» τις εντυπώσεις από την ανεξέλεγκτη και φονική πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε φέτος πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, ήταν η σειρά της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψη, να επιχειρήσει να διαψεύσει επιστημονικά στοιχεία. Η Σοφία Βούλτεψη έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που κατέγραψε 52% λιγότερες μεγάλες πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων φέτος στην Ελλάδα, έπειτα από ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές. 

Άμεση και αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: