30.8.23

Mια υποψηφιότητα που τάραξε τα νερά...


-Αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος με τριχοτόμηση της άλλοτε πανίσχυρης Κίνησης Μελών.
-Διαρροές και φήμες...
«Με λένε Στέφανο κι έχω να σας πω κάτι...». Με αυτή τη φράση ξεκινούσε το βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης και με το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πέντε μέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος που θα κληθεί να εγκρίνει τις υποψηφιότητες...

Στο κείμενο των 555 λέξεων που συνόδευε το βίντεο (σκηνοθετημένο από τον Νίκο Σούλη), ο κ. Κασσελάκης συστηνόταν στον κόσμο αναφερόμενος στην προσωπική του πορεία, πώς βρέθηκε στις ΗΠΑ μετά την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του, πώς σπούδασε με υποτροφίες, πώς εργάστηκε για λογαριασμό της Goldman Sachs και πώς κατάφερε να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, «διαχειριζόμενος ρίσκο όλο το 24ωρο». Ακολούθως έκανε αναφορά στη γνωριμία του με τον σύντροφο της ζωής του, Τάιλερ, σημειώνοντας «δεν έχω γκέι ατζέντα. Εχω ανθρώπινη ατζέντα. Με προτάσεις που τις διαβάσατε πριν από μερικές μέρες, που άλλοι φοβούνται να τις πουν».


Απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν ότι δεν έχει κομματική παρουσία καθώς βρέθηκε στην Ελλάδα μόλις πριν από λίγους μήνες, σημείωνε «έχω επίγνωση ότι δεν διαθέτω κομματική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η υποψηφιότητα που τώρα θέτω δείχνει έναν άλλο δρόμο: από την κοινωνία, για την κοινωνία», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει καμία σχέση με τον κομματικό σωλήνα.

Σε άλλο σημείο, εμπνευσμένος προφανώς από τη φράση του Αμερικανού πολιτικού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «Ι have a dream - έχω ένα όνειρο», κάνει λόγο για το «ελληνικό όνειρο», λέγοντας: «Εφτασε η ώρα να φτιάξουμε το Ελληνικό Ονειρο που τόσο έχουμε ανάγκη». Για το τέλος, απευθυνόμενος στον κόσμο, έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα:

«-Θέλετε να βάλετε απέναντι στους δήθεν άριστους ένα άτομο που μιλάει καλύτερα αγγλικά από αυτούς, που τους έχει κερδίσει σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και πτυχία;

- Θέλετε να βάλετε απέναντι στον Πρωθυπουργό της δήθεν οικονομικής σταθερότητας ένα άτομο που ξέρει καλύτερα χρηματοοικονομικά και επιχειρείν από εκείνον, επειδή έχει δουλέψει και επιχειρήσει;

- Θέλετε να βάλετε απέναντι στον σκηνοθετημένο Πρωθυπουργό του Γκρίνμπεργκ έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση;

- Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;».

Τα ερωτήματα ομολογουμένως είχαν αντίκτυπο σε μερίδα υποστηρικτών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εκφράζονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερίδα η οποία όχι μόνο έχει ήδη αγκαλιάσει την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη αλλά τον βλέπει και ως... φυσικό διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα, στα επιτελεία των υπόλοιπων υποψηφίων μπαίνουν και πάλι κάτω τα δεδομένα της κάλπης της 10ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στοιχηματικές εταιρείες, που έδιναν άνετο προβάδισμα στην Εφη Αχτσιόγλου, φέρνουν πλέον τον εξ Αμερικής υποψήφιο πολύ κοντά της, δίνοντας χαρακτηριστικά «ντέρμπι» στη διαδικασία εκλογής, ενώ ταυτόχρονα ανέβασαν την απόδοση του Νίκου Παππά. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι εταιρείες «βλέπουν» μονομαχία Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για τον δεύτερο γύρο της 16ης Σεπτεμβρίου.

Διαρροές και φήμες

 Παράλληλα υπήρξαν και κάποιες φήμες χθες που ήθελαν τον Νίκο Παππά να αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κι ενώ βρίσκεται σε περιοδεία δεν μπόρεσε να μη γελάσει στο άκουσμα του νέου. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται να το έχει η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Κίνηση Μελών, που έχει τριχοτομηθεί, καθώς κάποια στελέχη στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου, κάποια άλλα τον Νίκο Παππά και ένα τρίτο κομμάτι, μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης ή ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπήρξαν ωστόσο κι άλλες διαρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του πως έχει την «ευλογία» του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ωστόσο δεν προκύπτει πουθενά από το ρεπορτάζ - ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ουδέτερος και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κανέναν από τους υποψήφιους.

Ενα βασικό ερώτημα βέβαια που χρήζει απάντησης είναι πώς φτάσαμε ώς εδώ, στο σημείο δηλαδή ένας άνθρωπος με ανύπαρκτη πολιτική παρουσία και όντας ελάχιστους μήνες στην Ελλάδα να διεκδικεί από το πουθενά την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σ’ αυτό, όπως λένε στην «Εφ.Συν.» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο μόνος που δεν έχει καμία ευθύνη είναι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης αλλά όσοι πήραν την απόφαση να αλλάξουν τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο κόμμα».

Ισως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τόσο ανοχύρωτος και αδύναμος να προστατέψει το κύρος του και την πολιτική του παράδοση. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χθες, ο Νίκος Παππάς πρότεινε να έχουν δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού και οι «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο τα υπάρχοντα μέλη ή όσοι εγγραφούν εκείνη τη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης έχει ταράξει για τα καλά τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: