29.8.23

Ανησυχία στον Έβρο για την επικείμενη αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων...



Καίγεται για 11η μέρα ο Έβρος - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ροδόπη και Βοιωτία. Σύσκεψη στο Μαξίμου.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πυροσβέστες στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, όπου οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κρατούν ενεργά τα μέτωπα που έχουν κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα...


Στον Έβρο, οι πυρκαγιές μαίνονται για 11η συνεχή μέρα και οι αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες, ενώ στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν ρίξει όλες τις δυνάμεις εκεί.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις του καιρού για αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους εντείνουν τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης με άγνωστη έκβαση στην περιοχή.


Χθες κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε χρήση της μεθόδου «αντιπύρ» στο πύρινο μέτωπο του Κοτρωνιά στην Δαδιά, σε ζώνη μήκους 3 χιλιομέτρων, προκειμένου να ανακόψουν την ορμή της φωτιάς.


Συνολικά, πλέον, επιχειρούν στην περιοχή 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοποπόρου τμήματος και αύριο αναμένεται να ενισχυθεί και η διεθνής δύναμη με την προσθήκη Γάλλων και Ισπανών πυροσβεστών.

Την ίδια ώρα, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Στην περιοχή επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος παρέχει συνδρομή ένα ελικόπτερο.

Αναζωπυρώσεις βλέπει σήμερα και η Βοιωτία, κυρίως στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Συνδρομή στις επιχειρήσεις παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Επισημαίνεται ότι «στο κόκκινο» παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τον συντονισμό έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: