3.1.23

Virada...


Virada είναι η λέξη στον κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που χαρακτηρίζει τη μεγάλη ανατροπή, όταν μια ομάδα που είναι πίσω στο σκορ επανέρχεται και τελικά κερδίζει το μεγάλο φαβορί.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, προκειμένου να «γράψει» τη δική του Virada, χρειάστηκε να περάσει 580 ημέρες στη φυλακή, να ταπεινωθεί από τα ΜΜΕ της Βραζιλίας, που του κρέμασαν την ταμπέλα του διεφθαρμένου, και να... παρακολουθήσει μέσα από το κελί του τη νίκη του Μπολσονάρου στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018.

Όταν αποφυλακίζεται, τον Νοέμβριο του 2019, συναντά μια χώρα παραδομένη στην Ακροδεξιά, η οποία ελέγχει πλήρως τους αρμούς της εξουσίας, αλλά και μια κοινωνία που έχει βυθιστεί στη συντήρηση και στον ανορθολογισμό. Επιπλέον, το Κόμμα των Εργαζομένων, που ο ίδιος ίδρυσε με εργάτες, στελέχη της Αριστεράς και ακαδημαϊκούς τη δεκαετία του 1980, αναζητά νέα ταυτότητα και προσπαθεί να πετάξει τη ρετσινιά των σκανδάλων.

Ο Λούλα σε ελάχιστο χρόνο στήνει τη μεγαλύτερη πολιτική συμμαχία στην Ιστορία της Βραζιλίας. Συνολικά εννέα κόμματα εντάχθηκαν στον συνασπισμό τού Πάμε Μαζί για τη Βραζιλία. Πράσινοι, αριστεροί, κεντρώοι και στελέχη της συντηρητικής Δεξιάς στρατεύονται στη μάχη για τη δημοκρατία. Ο Χεράλδο Αλκμίν, πρώην αντίπαλός του, γίνεται ο υποψήφιός του για την Αντιπροεδρία.

Για τους οπαδούς τού Μπολσονάρου είναι ο προδότης του έθνους. Για τμήματα της Αριστεράς, ένας ήπιος κεντροαριστερός που πρόδωσε τις αρχές του. Για τους πολλούς καλούς και φτωχούς ανθρώπους, η ελπίδα να ζήσουν καλύτερα και με δημοκρατία.

Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις που είχε αυτές τις μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας στη Βραζιλία με τον Λούλα, την Ισπανίδα Γιολάντα Ντίαζ, τον θρυλικό Έβο Μοράλες και προοδευτικούς πολιτικούς από όλο τον κόσμο αποτύπωναν τη σπουδαιότητα της στιγμής. Χαρούμενοι άνθρωποι, που βρέθηκαν σε ένα ιστορικό γεγονός για να γιορτάσουν άλλη μία νίκη της συμμαχίας των καλών...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: