20.1.23

Στα ύψη η σύγκρουση...


Με σφοδρότητα εξελίσσεται η σύγκρουση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αρμόδια για τον... έλεγχο της ΕΥΠ, για το αποτέλεσμα της έρευνάς της Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, αλλά και βοηθούντος του Κωνσταντίνου Τασούλα, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να επιτρέψει να πέσει φως στην υπόθεση αυτή, που έχει διασύρει τη χώρα διεθνώς και έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία.

Γ. Οικονόμου: «Με συνέπεια μέχρι τέλους»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα. Στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής, λέγοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «λειτουργεί απρόσκοπτα» βάσει αυτού και πως «αυτό θα γίνει σε κάθε αίτημα που διατυπώνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής και τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε κωλυσιεργεί, αλλά ούτε μπλοκαρίσματα έχει επιδείξει, όλη αυτή την περίοδο, σε κάθε αίτημα που γίνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής». Και πρόσθεσε ότι «την ίδια συνέπεια που έχουμε δείξει μέχρι στιγμής, με συνέπεια θα πάμε μέχρι τέλους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει περισσότερο ως κομματικό στέλεχος, στο περιθώριο εκδήλωσης χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών «αυτόκλητο καλεσμένο» και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Ο βουλευτής δε της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μέλος της Επιτροπής, προκλητικός, υπαινίχθηκε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενεργεί αυτοβούλως και αναρωτήθηκε αν ο Χρήστος Ράμμος «θεωρεί την ΑΔΑΕ προσωπικό του τσιφλίκι;».

Η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η έκκληση Τσίπρα

Η απόφαση Τασούλα προκάλεσε ένταση στα έδρανα της Βουλής και χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα», ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όπου εξεταζόταν το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Κίνηση που πάντως προκάλεσε την αντίδραση του Περισσού, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του Χρήστου Ράμμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας». Και σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας «εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. 

Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα». 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: