3.1.23

Εκλογικά μαντέματα, εκλογικά μπερδέματα...


...και μπόλικοι σχεδιασμοί...

Η απάντηση στο ερώτημα «πότε θα προκηρύξει ο Μητσοτάκης τις εκλογές» είναι μία: Όποτε τον βολεύει! Ισχύει άλλωστε για κάθε πρωθυπουργό. Οπότε μάλλον πιο χρήσιμο από το να «κυκλώνει» κανείς Σαββατοκύριακα τον Απρίλη, τον Μάη ή τον Μάρτη, είναι το να κατανοεί τα κριτήρια με τα οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Όσοι αποκωδικοποιούν καλύτερα τον τρόπο σκέψης του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως θα... ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα μέτρα και θα αποτιμάται το πόσο «έπιασαν» στους πολίτες. Με τα μυστικά «γκάλοπ» να είναι στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση που η απήχηση της Ν.Δ δεν φτάνει στους «μαγικούς αριθμούς» η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται και ολοένα θα ανανεώνεται επί ένα δίμηνο και κάτι ακόμη. Τότε και μόνον τότε θα «κλείσει» η ημερομηνία που προφανώς θα είναι μέσα στην Άνοιξη. Περαιτέρω χρονική μετάθεση προβλέπεται μόνον για επείγουσες καταστάσεις.

"ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ"

Εκλογές έρχονται σε Ελλάδα, Κύπρο (τον ερχόμενο Φεβρουάριο) και την Τουρκία. Πάντως σε Ελλάδα και Τουρκία οι ομοιότητες και οι παραλληλίες “κάνουν μπαμ”. Συντάξεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στήσιμο πρόωρης κάλπης είναι στην ημερήσια διάταξη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένα ανακοίνωσε την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού με πρόσχημα τον τουρισμό, αν και βέβαια στον κλάδο των ξενοδοχείων έχει ήδη υπογραφεί διετής κλαδική σύμβαση. Παράλληλα προτάσσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των συντάξεων ως “αναχώματα” στην ακρίβεια. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Πρόεδρος Τ. Ερντογάν έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% και νέες συντάξεις για 2,5 εκατ. πολίτες ενώ ήδη χθες άφησε δια του εκπροσώπου του κόμματός του ΑΚΡ Ομάρ Τσελίκ ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κατά τα λοιπά οι γνωστές κορώνες ένθεν κακείθεν για το ποιος είναι περισσότερο πατριώτης….

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ

Οι σχεδιασμοί επί σχεδιασμών συνεχίζονται - όπως ακούγεται- στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στις ανεξάρτητες αρχές. Πρωτίστως στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και δευτερευόντως σε κάποιες ακόμη λιγότερο ενοχλητικές από την επιτροπή που προεδρεύει ο Χρήστος Ράμμος. Ο πρόεδρος - δηλαδή- που επιμένει να κάνει την δουλειά του και το διατυμπανίζει μάλιστα σε εφημερίδες του συντηρητικού χώρου, όπως η «Καθημερινή».

Η κομβική περίοδος για όλα αυτά θα είναι – όπως ψιθυρίζεται- τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε δηλαδή που θα συνεδριάσει (μπορεί και για πρώτη φορά το 2023) η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Δηλαδή το αρμόδιο όργανο για την ανάδειξη των διοικήσεων των ανεξάρτητων αρχών. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο νομοθετική παρέμβασης για τα ζητήματα αυτά. Όλα πάντως θα γίνουν γρήγορα και όσο γίνεται πιο …διακριτικά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ …ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα η λίστα με τα νομοσχέδια που επιθυμεί η κυβέρνηση να ψηφίσει οπωσδήποτε πριν τις εκλογές. «Πρωταγωνιστούν» τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Κανένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν δεν συνιστά μία «μεγάλη μεταρρύθμιση» και δεν «πλασάρονται» ως τέτοια. Μοιάζουν όμως …άψογα σχεδιασμένα για προεκλογικές παρεμβάσεις, συγκεκριμένες, στοχευμένες και με απτό αποτέλεσμα στην προσέλκυση ψήφων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Κωδικοποίηση Πολεοδομικής Νομοθεσίας» την «Αστική Ανάπλαση» και φυσικά τα «Κατεχόμενα Ακίνητα του Δημοσίου». Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς πολλά θα δούμε το επόμενο 3μηνο.

ΕΙΠΑΜΕ..

Κατανοητές οι προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το να προσπαθούν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ να παρουσιάσουν (λίγο πολύ) ως δική τους παρέμβαση επιδόματα και ενισχύσεις που δίνονται κεντρικά από την πολιτεία είναι μάλλον άκομψο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αν και όχι το μόνο) αυτό της βουλεύτριας Ηλείας της Ν.Δ Διονυσίας Αυγερινοπούλου. Απέστειλε προσωπικό SMS στους ψηφοφόρους του νομού της για να τους ανακοινώσει πως θα πληρωθούν άμεσα την προκαταβολή της αποζημίωσης για τις φωτιές που ταλαιπώρησαν την περιοχή τον περασμένο Αύγουστο, παρότι το μέτρο είχε ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση. Μάλλον ένα απολογητικό SMS για την καθυστέρηση τόσων μηνών θα ήταν πιο ταιριαστό στην υπόθεση.

Όπως βλέπουμε στο βιογραφικό της Θ.Αυγερινοπούλου σπούδασε στο περίφημο Κολούμπια (Κολάμπια αν προτιμάτε). Άραγε εκεί διδάσκουν τέτοιου είδους «μαυρογιαλούρικες» προσεγγίσεις;...

Επισυνδέσεις

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: