3.1.23

Ενδημική αισχροκέρδεια...


Το αγαπημένο παραμύθι της κυβέρνησης είναι ότι όλα τα καλά που μας συμβαίνουν είναι προϊόντα της δικής της ευφυούς πολιτικής, ενώ όλα τα κακά είναι εισαγόμενα. Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα βασικά αγαθά είναι κι αυτές εισαγόμενες, αποτέλεσμα της διεθνούς αναταραχής.

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών είναι κι αυτές εισαγόμενες και μάλιστα με σαφή γεωγραφική προέλευση τη... Ρωσία και την Ουκρανία στην οποία εισέβαλε. Εννοείται πως εισαγόμενη ήταν η πανδημία και οι τρομακτικές επιπτώσεις της και η τρέχουσα έξαρση της γρίπης και των λοιπών εποχικών ιώσεων που γονατίζουν τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ είναι απόρροια μιας παγκόσμιας έξαρσης που πλήττει ιδιαίτερα το βόρειο ημισφαίριο.

Φυσικά και η συνακόλουθη της «τριδημίας» των ιώσεων έλλειψη φαρμάκων, ακόμη και των κοινών αντιπυρετικών, κατά την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα αδυναμίας της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας και αγοράς να καλύψει τις τρομακτικές εποχικές ανάγκες. Η μόνη εγχώρια συμβολή στο πρόβλημα που θα μπορούσε να σκεφτεί ο δικός μας υπουργός Υγείας είναι η μανία των πολιτών και δη των γονιών να μαζεύουν φάρμακα και η προθυμία των γιατρών να τα συνταγογραφούν.

Ολα τα κακά εισαγόμενα, όλα τα καλά εγχώρια. Υπάρχει ένα στοιχείο της πολυ-κρίσης την οποία βιώνει η χώρα που δεν κολλάει στο βολικό παραμύθι της κυβέρνησης. Η τιμή του ρεύματος. Για την ακρίβεια, το πάρτι αισχροκέρδειας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας που αποτελεί κραυγαλέα εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.

Ανέδειξε χθες η «Εφ.Συν.», και στο πρωτοσέλιδό της, το εξοργιστικό ελληνικό «παράδοξο» των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., σε όλα τα χρηματιστήρια ενέργειας της Ευρώπης η απροσδόκητη παρατεταμένη καλοκαιρία, η χαμηλή ζήτηση ρεύματος της εορταστικής περιόδου και άλλοι συναφείς παράγοντες προκάλεσαν θεαματική πτώση των χονδρικών τιμών ρεύματος. Ακόμη και μηδενικές τιμές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μόνο η Ελλάδα έμεινε στο... κερδοσκοπικό ύψος της. Με διπλάσιες, τριπλάσιες, μέχρι και δεκαπλάσιες τιμές, ακόμη και από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Αισχροκέρδεια εντελώς ενδημική, για την οποία η λαλίστατη κυβέρνηση κατελήφθη από χαρακτηριστική αφωνία. Αλίμονο! Μη θιγεί το προνόμιο του ενεργειακού καρτέλ να εισάγει φτηνό ρεύμα από τις γειτονικές χώρες και να το πουλάει διπλά και τριπλά στους ιθαγενείς...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: