2.1.23

Επικοινωνιακό σόου αντί απαντήσεων...


Είναι ο Κωνσταντίνος Φλώρος ικανός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Από στρατιωτικής άποψης δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχει υπηρετήσει επί... χρόνια στις ειδικές δυνάμεις. Το ανάστημά του ωστόσο αποδεικνύεται χαμηλό. Το Documento αποκάλυψε στις 4 Δεκεμβρίου 2022 ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθείται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τον ενημέρωσε σχετικά ως όφειλε. Ο Κων. Φλώρος απάντησε τότε ότι κάνει απλώς τη δουλειά του. Το ερώτημα είναι αν στα καθήκοντα του αρχηγού του στρατεύματος περιλαμβάνεται και η σιωπή όταν γίνεται γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας την οποία υπηρετεί τον παρακολουθούν.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτε
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) δεν είναι τυχαίο πρόσωπο: συνομιλεί με ομολόγους του ανά τον κόσμο, συμμετέχει ενεργά σε συνεδριάσεις και αποφάσεις του ΝΑΤΟ και καθορίζει εν πολλοίς την πολιτική άμυνας της χώρας. Μπορεί ο Α/ΓΕΕΘΑ μιας χώρας η οποία βρίσκεται στη δίνη γεωστρατηγικών κρίσεων, έχοντας απέναντί της μια αναθεωρητική Τουρκία, να παρακολουθείται από την ΕΥΠ και τον πρωθυπουργό στον οποίο υπάγεται και να συνεχίζει τη δουλειά σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έγκριτος νομικός Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι αν κάτι τέτοιο αποδεικνυόταν, θα σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός τελεί κακούργημα. Ο ίδιος ο στρατηγός Φλώρος δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.

Αντιθέτως, από την αποκάλυψη του Documento στις 4 Δεκεμβρίου ότι ήταν υπό παρακολούθηση μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσε τον στόχο 519c της ΕΥΠ και περιγράφηκαν λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, όχι απλώς δεν παραιτήθηκε αλλά ούτε τοποθετήθηκε σχετικά δημοσίως. Το περίεργο είναι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ο στρατηγός έχει κάνει πάνω 20 δημόσιες εμφανίσεις, δύο εκ των οποίων στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ περισσότερες στο πλευρό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το γιατί ο Κων. Φλώρος φοβάται να μιλήσει, ο οποίος στα 61 χρόνια του δεν φοβάται να πέφτει με αλεξίπτωτο, είναι κάτι που πρέπει να διευκρινίσει ο ίδιος. Δεν θα είναι πάντως παράλογη η διαπίστωση ότι η πρωτοφανής σιωπή του οφείλεται στο γεγονός ότι επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του στην ηγεσία του στρατεύματος για ακόμη ένα χρόνο, κάτι που μοιάζει απίθανο να μη συμβεί.

Το Documento καταγράφει το ημερολόγιο της εκκωφαντικής σιωπής του Κων. Φλώρου. Τις δημόσιες εμφανίσεις δηλαδή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στις οποίες ο ίδιος δεν είπε κουβέντα για την παρακολούθησή του, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης –σαν άλλη ΥΕΝΕΔ– προβάλλει σε επανάληψη οδοιπορικό που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι στον Εβρο με τον Κων. Φλώρο η δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής το 2019 με τη ΝΔ Βίκυ Φλέσσα.

Το ημερολόγιο της σιωπής
Στις 2 Δεκεμβρίου, που ο Κων. Φλώρος ενημερώθηκε από το Documento για την παρακολούθησή του, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της συμμαχικής Ιταλίας, ναύαρχο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε. Αραγε ο ναύαρχος Ντραγκόνε γνωρίζει ότι μπορεί διά της πλαγίας να παρακολουθήθηκε επίσης;

Στις 3 Δεκεμβρίου συμμετείχε στον εορτασμό της εθνικής εορτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του πρεσβευτή της αραβικής χώρας.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα κυκλοφορίας του Documento με την αποκάλυψη της παρακολούθησής του, ο στρατηγός βρέθηκε στη Σχολή Πυροβολικού για τον εορτασμό της προστάτιδάς του Αγίας Βαρβάρας.

Στις 5 Δεκεμβρίου παρέστη μαζί με τον υφυπουργό Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το Πολεμικό Ναυτικό. Εκεί δήλωσε ευτυχής που κατά την τρέχουσα περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται ακόμη πιο δυνατό, καθώς εξοπλίζεται με νέες υπερσύγχρονες ναυτικές μονάδες που θα πολλαπλασιάσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές του σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου, αλλά δεν είπε τίποτε για την παρακολούθησή του.

Στις 6 Δεκεμβρίου συμμετείχε σε εκδήλωση μαζί με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά. Την ίδια ημέρα βρέθηκε και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στο πλευρό τόσο του υπουργού Αμυνας όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο στρατηγός βρισκόταν δηλαδή στο πλευρό των εκπροσώπων της κυβέρνησης που τον παρακολουθεί, αλλά δεν φαίνεται να προβληματίστηκε επ’ αυτού.

Στις 7 Δεκεμβρίου βρέθηκε με παλαιούς συμμαθητές του της τάξης του 1983 σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σχολή Ευελπίδων. Το ίδιο βράδυ φορώντας την επίσημη στρατιωτική στολή του βρέθηκε για πρώτη φορά στο πλευρό του πρωθυπουργού στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι κατά την προσφώνησή του χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους εντονότερα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο στρατηγός πραγματοποίησε ακόμη μία δημόσια εμφάνιση, αυτήν τη φορά με τον μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Και αυτή η δημόσια παρουσία του συνοδεύτηκε από την ηχηρή σιωπή του για την παρακολούθησή του.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Κων. Φλώρος φωτογραφήθηκε εκ νέου στο πλευρό του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου. Εγκαινίασαν τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ βραβεύτηκε στο Μέγαρο Μουσικής από την Ενωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής. Στην εν λόγω τελετή παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Την ίδια ημέρα ο στρατηγός Φλώρος συμμετείχε στην τελετή επίδοσης ξιφών στους νέους στρατιωτικούς δικαστικούς γραμματείς. Ούτε σε αυτή την εκδήλωση ο Κων. Φλώρος σχολίασε κάτι για την παρακολούθηση του ίδιου, δηλαδή του στρατεύματος. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι τη 13η Δεκεμβρίου ο στρατηγός παρακολούθησε συνεκπαίδευση του ελληνικού και του αμερικανικού στρατού μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη.

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Κων. Φλώρος φωτογραφιζόταν και πάλι στο πλευρό του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου στο Α΄ Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος και την ίδια ημέρα είδε στο γραφείο του τον αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του επίσης παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ αρχηγού Στρατού Χαράλαμπου Λαλούση.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο στρατηγός έκανε άλμα με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Chinook στη Νέα Πέραμο. Μάλιστα έκανε και καυστικό σχόλιο σχετικά με το ότι «είμαστε πολύ καλύτεροι τη νύχτα». Η αποστροφή του ερμηνεύεται ως απάντηση σε σχόλιο του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει προκλητικά ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, αλλά ούτε αυτήν τη φορά σχολίασε τίποτε για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη. Το ίδιο μεσημέρι ο στρατηγός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΓΕΕΘΑ μαζί με τους Ν. Παναγιωτόπουλο και Ν. Χαρδαλιά σε εκδήλωση για τους στρατιωτικούς συντάκτες. Είναι ενδιαφέρον ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση, και παρουσία του στρατηγού, το Documento ρώτησε τον υπουργό Αμυνας σχετικά με τις παρακολουθήσεις, για να λάβει την απάντηση ότι «ασφαλώς και είναι πρόβλημα οι παρακολουθήσεις δύο αρχηγών από την ΕΥΠ». Ο στρατηγός Φλώρος, παρότι στεκόταν δίπλα στον υπουργό, δεν έκρινε σημαντικό να τοποθετηθεί.

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Κων. Φλώρος βρέθηκε στο στρατόπεδο Παπάγου και αντάλλαξε ευχές με το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 19 Δεκεμβρίου έκανε ακόμη μία δημόσια εμφάνιση στο πλευρό του Ν. Παναγιωτόπουλου επισκεπτόμενος το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στις 20 Δεκεμβρίου ο στρατηγός συμμετείχε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Κατά πληροφορίες μάλιστα, πήγε με τη στολή του. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, εκεί συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και στο Αιγαίο, αλλά μάλλον τίποτε σχετικά με την παρακολούθησή του.

Στις 21 Δεκεμβρίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών – για την ακρίβεια βραβεύτηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στο πρόσωπό του. Την ίδια ημέρα βρέθηκε με τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά στην ορκωμοσία των 159 πρωτοετών ευέλπιδων, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στις 22 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αττική.

Στις 23 Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τον νέο πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατζ. Την ίδια ημέρα βρέθηκε στην εκπαίδευση των νέων βατραχανθρώπων.

Στις 27 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, την Κάρπαθο και στο Σύμπλεγμα Μεγίστης (Στρογγύλη, Ρω, Καστελόριζο).

Στις 28 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στα Δωδεκάνησα, τα Ψαρά και στη Λήμνο.

Οι απόψεις τετράστερων
Το Documento επικοινώνησε με δύο απόστρατους αξιωματικούς, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γεώργιο Καμπά και τον αντιστράτηγο Χρήστο Πουλιανίτη, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για την ύποπτη σιωπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ παράλληλα παρατίθεται ανάρτηση του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Καραδήμα στον λογαριασμό του στο Facebook.

Γιώργος Καμπάς Στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΣ: «Iσως να υπάρχουν λόγοι που δεν αντιδρά»
Είμαι αιφνιδιασμένος αλλά και απογοητευμένος από τη στιγμή που ενημερώθηκα ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και κάποιοι υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς, παρακολουθούνταν, προφανώς με εντολή κάποιων κυβερνητικών κλιμακίων ή κάποιων οι οποίοι συνδέονται με αυτά τα κλιμάκια. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η παρακολούθηση βάλλει εναντίον των βασικών στοιχειωδών δεδομένων της εθνικής άμυνας της χώρας, διότι ακόμη και αν παρακολουθείτο για ζητήματα που δεν έχουν σχέση με την εθνική άμυνα, δεν είναι δυνατόν ένας αρχηγός του ΓΕΕΘΑ να μη συζητούσε κάτι που σχετίζεται με την άμυνα της χώρας.

Επομένως, εκείνοι οι οποίοι άκουγαν προφανώς άκουγαν και πράγματα τα οποία άπτονταν της εθνικής άμυνας της χώρας.

Θεωρώ ότι μια τέτοια παρακολούθηση είναι έξω από κάθε λογική και κάθε δημοκρατικό ήθος. Αν δεν τον ήθελαν και δεν τον εμπιστεύονταν, θα έπρεπε να τον έχουν αποστρατεύσει.

Το ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία δήλωση και δεν έχει αντιδράσει κάνουν ακόμη πιο περίεργη και δυσώδη την όλη υπόθεση, διότι μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι πιθανώς να υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι οι οποίοι οδηγούν τον στρατηγό να μην αντιδράσει σε μια τέτοια εις βάρος του εχθρική ενέργεια.

Χρήστος Πουλιανίτης Αντιστράτηγος ε.α.: «Θα χρωστάει χάρη σ’ εκείνους που τον παρακολουθούσαν;»
Δυστυχώς φαίνεται να είναι ταπεινό το κίνητρο του στρατηγού Φλώρου. Η σιωπή του πιθανώς οφείλεται στη βούλησή του να παραταθεί η θητεία του για έναν ακόμη χρόνο. Ομως ακόμη και μόνο για την παράταση της θητείας του να σιωπά, είναι ευάλωτος. Δηλαδή θα χρωστάει χάρη σ’ εκείνους που τον παρακολουθούσαν; Είναι πραγματικά ταπεινό το κίνητρο; Μόνο ο ίδιος θα απαντήσει! Να βρει το κουράγιο και να το πράξει! Δηλαδή τι άλλο προσδοκά να γίνει; Είναι αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο αρχηγός πρέπει να απολαμβάνει της τυφλής εμπιστοσύνης πρωτίστως των υφισταμένων του, αλλά βέβαια και της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού, διότι σε μια δύσκολη στιγμή αυτός θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία. Ανεπηρέαστος! Σκεφτείτε ότι σε μια περίοδο κρίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μαζεύει πάνω του πολλές εξουσίες. Το να παρακολουθείται ένας αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ είναι πέρα από κάθε δημοκρατική τάξη και πέρα από κάθε έννοια ευνομίας και απλής λογικής. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα. Τουλάχιστον να προσπαθήσουν να δουν τι έχει υποκλαπεί, πού έχουν καταλήξει όσα έχουν υποκλαπεί και να σφραγίσουν τις δυνατότητες υποκλοπών. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε καν διαταγή για κάποια διερεύνηση. Ούτε από τον ίδιο τον στρατηγό ούτε από τον υπουργό Αμυνας, που φαίνεται απλώς να περιμένει μοιρολατρικά. Στους κάθε φύσης δήθεν υπερασπιστές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα συστήσω ψυχραιμία και να σκεφτούν σοβαρά αν πιστεύουν πράγματι πως η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων εναπόκειται σε ένα και μόνο πρόσωπο. Προσωπολατρία και εθνική άμυνα δεν συνάδουν και δεν πρέπει.

Χρήστος Καραδήμας Ναύαρχος ε.α.: «Το σύνδρομο της Στοκχόλμης»
Εάν η φημολογούμενη παρακολούθηση του κυρίου Α/ΓΕΕΘΑ, ή του αλλέως πώς αποκαλούμενου 519c στερείται ουσιαστικής βάσης και αποτελεί συνωμοσιολογία σκοτεινών κύκλων, τότε όλα βαίνουν καλώς και δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου, αν και βέβαια μία αποφασιστική, κατηγορηματική και σαφής αρνητική δήλωση του κυρίου πρωθυπουργού θα έδινε τέρμα στις φημολογίες και θα έκλεινε μιας διά παντός πολλά αντιπολιτευόμενα στόματα.

Εάν όμως δυστυχώς αληθεύει, και αφενός μεν ο κύριος πρωθυπουργός ως θύτης (πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ) δεν κλείνει το θέμα και αφετέρου ο κύριος Α/ΓΕΕΘΑ ως θύμα (παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ) παραμένει αμέτοχος, σιωπηλός και διαδηλώνοντας την αμέριστη αγάπη του στον κύριο πρωθυπουργό, τότε έχουμε σοβαρό θέμα.

Προτάσεις
Τότε ενδεχομένως σύμφωνα με αυτά που μου έλεγε χθες καλός μου φίλος να έχουμε επέμβαση μερικών «ειδικών» οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα επικαλεστούν το περίφημο «σύνδρομο της Στοκχόλμης», την κατάσταση δηλαδή στην οποία το θύμα φτάνει σε σημείο να αγαπάει τον θύτη του ενώ θα έπρεπε κανονικά να τον μισεί.

Ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, την οποία όχι μόνο απεύχομαι αλλά και προσωπικά επί του προκειμένου δεν πιστεύω, γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης έχουν συνήθως συμπτώματα όπως εφιάλτες, δυσκολία συγκέντρωσης, σύγχυση, αυξημένη δυσπιστία και δυσάρεστες αναδρομές στο παρελθόν.

Συνεπώς κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση τόσο από πλευράς του κυρίου πρωθυπουργού αλλά κυρίως από πλευράς του κυρίου Α/ΓΕΕΘΑ και αυτό γιατί το δίλημμα ανάμεσα στον τέταρτο χρόνο στην εξουσία και την υστεροφημία ενός ανδρός βαραίνει καταλυτικά υπέρ του τελευταίου...

Μάριος Αραβαντινός

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: