3.1.23

Στον Απρίλιο στρέφονται τα βλέμματα του Μαξίμου...


Μετά το παιχνίδι της κολοκυθιάς με τον χρόνο των εκλογών στο οποίο επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές διαρροές, πλέον το τοπίο για το πότε θα στηθούν οι... κάλπες έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει αισθητά και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο προχθεσινός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κουτσούμπας ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό αν αποφάσισε την ημερομηνία των εκλογών, με τον τελευταίο να του απαντά ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά» και στο ερώτημα του πρώτου «πότε ακριβώς;», να δηλώνει πως «μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Με τη ρητή αναφορά του στον Απρίλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε προς το σενάριο που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη κάνει τους υπολογισμούς τους και προσανατολίζονται με σαφή τρόπο σε εκλογές τον Απρίλιο, κυκλώνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες. Με τα σημερινά δεδομένα, ως πιθανότερες ημερομηνίες εμφανίζονται η 2α και η 9η Απριλίου, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικών πηγών ότι «μια Κυριακή πάνω, μια Κυριακή κάτω» δεν αλλάζει κάτι.

Ετσι κι αλλιώς το σενάριο των εκλογών το καλοκαίρι έχει εδώ και καιρό αποδυναμωθεί πολύ στο Μαξίμου, όχι μόνο γιατί θα προτιμούσαν οι εκλογικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 1 και 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια, όχι μόνο γιατί θα προτιμούσαν να μην πέσουν οι εκλογές πάνω στην τουριστική σεζόν, όχι μόνο γιατί ψάχνουν μια χρονική περίοδο που να χωράει εκτός από την κάλπη της απλής αναλογικής και την ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη που είναι να γίνει με τον εκλογικό νόμο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά κι επειδή θέλουν να προλάβουν την ακόμα μεγαλύτερη φθορά που θα εισπράττει σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση από ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις τύπου Πάτση ή Χειμάρα και η ακρίβεια.

Αλλά βέβαια στην κυβέρνηση κινούνται ήδη απολύτως με το μυαλό στις εκλογές. Εξ ου και έσπευσαν από τώρα να κλείσουν την εκκρεμότητα με την ανακατανομή των εδρών διά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος έδωσε εντολή να προχωρήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ούτως ώστε να εκδοθεί ώς τις 10 Ιανουαρίου, ενώ είχε το περιθώριο αυτό να γίνει μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο –και με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση ήθελαν να γίνουν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις με την καινούργια κατανομή εδρών– δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να διαλύσει τη Βουλή και να κάνει εκλογές ανά πάσα στιγμή μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή ακόμα και μέσα στον χειμώνα.

Ωστόσο, όπως είπαμε, τα βλέμματα στο μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα στον Απρίλιο και αυτό γιατί θέλουν να αποφύγουν την κακοκαιρία του χειμώνα που μπορεί να αποτρέψει μερίδα ψηφοφόρων να φτάσει στην κάλπη, γιατί θεωρούν ότι τότε θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι εκλογές δεν θα είναι πρόωρες, ενώ ελπίζουν ότι σε εκείνο το τάιμινγκ θα καταφέρουν να καρπωθούν κάποια εκλογικά οφέλη από εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, όμως, μια διαβρωτική διαδικασία για την κυβέρνηση δημιουργούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές αλλά και για σκάνδαλα όπως αυτά του Ανδρέα Πάτση ή το νέο αντίστοιχο του «γαλάζιου» βουλευτή Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα, ο οποίος πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, να παίρνει δηλαδή από την ημέρα που εξελέγη μέχρι και σήμερα, μέσω της εκτυπωτικής εταιρείας του και παρά το ασυμβίβαστο, κανονικά δουλειές του Δημοσίου, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που η αισχροκέρδεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών και η Ελλάδα καταγράφει αρνητικές πρωτιές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με νέες ανατιμήσεις να βρίσκονται προ των πυλών, οι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη συνεχίζουν χωρίς ντροπή το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα» και προσθέτοντας ότι «εκτός από “μετρ” στο πλιάτσικο, ο κ. Χειμάρας αποδεικνύεται και “μετρ” στο ψέμα και την εξαπάτηση, καθώς ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποκαλύψει ήδη από τον Ιούλιο του 2020 την πρώτη απευθείας ανάθεση. Τότε ο κ. Χειμάρας και πάλι είχε επικαλεστεί το ίδιο επιχείρημα ότι “δεν γνώριζαν οι συνεργάτες του” και είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν θα επαναληφθεί. Τελικά, μετά από δύο χρόνια, όχι μόνο δεν σταμάτησε το πλιάτσικο, όχι μόνο δεν σταμάτησε να παρανομεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Νόμο, αλλά ο “λογαριασμός” έφτασε τις 400 χιλιάδες ευρώ», επισημαίνοντας ότι «η σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τον “νέο Πάτση” κ. Χειμάρα, αντί για τη διαγραφή του, μόνο ως κάλυψη μπορεί να εκληφθεί»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: