2.1.23

Ο νέος εκλογικός χάρτης και η Δημοκρατία...


Οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού, τα οποία αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ετσι πέντε εκλογικές περιφέρειες αυξάνουν τους βουλευτές που θα εκλέξουν, εννέα εκλογικές περιφέρειες χάνουν από μία έδρα η καθεμία, ενώ αυξάνονται οι μονοεδρικές περιφέρειες από επτά σε εννέα...
Οι αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές λίγο πολύ είναι γνωστές. Μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας, ερημώνει η ύπαιθρος, συνεχίζεται το φαινόμενο δεκαετιών της εσωτερικής μετανάστευσης, ενώ επίδραση φαίνεται πως είχε -τόσο στην απογραφή όσο και στα αποτελέσματα που αυτή επέφερε στον εκλογικό χάρτη- η μετανάστευση Ελλήνων πολιτών -ιδιαίτερα νέων- στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Χωρίς αμφιβολία, η αλλαγή του εκλογικού χάρτη θα δημιουργήσει προβλήματα στα κόμματα και θα οξύνει τον ανταγωνισμό συνυποψηφίων του ιδίου κόμματος στις περιφέρειες που αλλάζει ο αριθμός όσων εκλέγονται. Επίσης είναι πολύ πιθανό, κάποια πολιτικά ονόματα της επαρχίας να «μεταναστεύσουν» σε εκλογικές περιφέρειες των αστικών κέντρων αν διαγνώσουν κίνδυνο μη εκλογής τους στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονταν μέχρι σήμερα λόγω της μείωσης των εδρών.

Ενδιαφέρον επίσης αναδεικνύεται το στοιχείο της αύξησης των μονοεδρικών, καθώς με τον νέο εκλογικό χάρτη αποτελούν περί το 1/6 του συνόλου των εκλογικών περιφερειών. Σε αυτές τις περιφέρειες αλλοιώνεται πλήρως το εκλογικό σύστημα. Για την ακρίβεια είναι αδιάφορο αν πρόκειται για απλή ή ενισχυμένη αναλογική, καθώς εξ αντικειμένου εκλέγεται μόνο ένας βουλευτής και το σύστημα καθίσταται πλειοψηφικό.

Με αυτά τα δεδομένα ο νέος εκλογικός χάρτης αποκτά ξεχωριστή σημασία στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς οι καραμπόλες που θα γίνουν με τη μεταφορά ψήφων από τη μία περιφέρεια στην άλλη δεν είναι καθόλου απίθανο να προκαλέσουν σοβαρές εκλογικές αδικίες. Ταυτόχρονα η αύξηση των μονοεδρικών αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον για τις επιδιώξεις των κομμάτων. Ενδεχομένως από αυτές τις περιφέρειες να εξαρτηθεί και η αυτοδυναμία στην περίπτωση που αυτή είναι δυνατή.

Οπως και να έχει, με την υπερεκπροσώπηση περιοχών γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική) και την υποεκπροσώπηση της περιφέρειας αναμφίβολα εγείρεται πρόβλημα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, καθώς διογκώνεται ο υδροκεφαλισμός όχι μόνο της κρατικής διοίκησης αλλά και των αντιπροσωπευτικών θεσμών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: