28.2.13

Με ελικόπτερο εγκατέλειψε το Βατικανό ο Πάπας...

Με ελικόπτερο εγκατέλειψε το Βατικανό ο Πάπας που ύστερα από περίπου 15 λεπτά πτήσης αναμένεται να φθάσει στην παπική κατοικία Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Στις 20.00 θα πάψει και επισήμως να είναι Ποντίφικας, διατηρώντας ωστόσο...
τον τίτλο του «επίτιμου Πάπα» και το παπικό του όνομα, Βενέδικτος 16ος. Στο Καστέλ Γκαντόλφο θα παραμείνει για δυο μήνες, πριν μεταβεί στο μοναστήρι του Βατικανού Mater Ecclesiae όπου θα αποσυρθεί στην προσευχή.
Με ελικόπτερο εγκατέλειψε το Βατικανό ο Πάπας

Νωρίτερα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς καρδινάλιους, ο Πάπας κάλεσε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ενώσει τις δυνάμεις της πίσω από τον διάδοχό του και δεσμεύτηκε για άνευ όρων ευπείθεια στον διάδοχό του«Θα συνεχίσω να είμαι κοντά σας στην προσευχή, ειδικά τις επόμενες ημέρες…καθώς θα εκλέξετε το νέο Πάπα, στον οποίο σήμερα δηλώνω την άνευ όρων ευσέβεια και ευπείθειά μου».

«Αυτά τα τελευταία οχτώ χρόνια ζήσαμε με πίστη, ωραίες στιγμές λαμπερού φωτός στο μονοπάτι της Εκκλησίας, όπως και στιγμές κατά τις οποίες κάποια σύννεφα σκοτείνιασαν τον ουρανό. Προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε τον Χριστό και την Εκκλησία του» είπε.

Χθες, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πάπα Βενέδικτου ο οποίος δήλωσε συγκινημένος, έκανε λόγο για δύσκολη απόφαση (εννοώντας την παραίτησή του) και διαβεβαίωσε ότι δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία.

Ο Γερμανικός τύπος για τον Πάπα (Deutsche Welle)
H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σχετικά με την αποχώρηση του Πάπα Βενέδικτου: «Τι αντίθεση! Πριν από οχτώ χρόνια ο δημόσιος θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ σαν τελευταίος σταθμός ενός μακρόχρονου πόνου, τώρα η αποχώρηση του Πάπα Βενέδικτου XVI κατόπιν μιας σοφής προσωπικής απόφασης. Και στις δύο περιπτώσεις όμως πλανάται το ίδιο ερώτημα: τι θα γίνει με την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας; Και οι δύο αυτοί Πάπες με τον τρόπο τους όξυναν την κρίση στην Εκκλησία. Ο ένας διότι έθετε θέματα εξουσίας χωρίς να την εγκαταλείπει και ο άλλος διότι την εγκαταλείπει χωρίς να θέτει θέματα εξουσίας».

Η Münchener Merkur προβλέπει: «Ο Γιόζεφ Ράντζινγκερ, ο 265ος Πάπας, θα μείνει στην ιστορία της Εκκλησίας. Και μόνο εξαιτίας της εντυπωσιακής του αποχώρησης. Και ειδικά ο Βενέδικτος, ο Πάπας ο οποίος ήταν προσκολλημένος στην παράδοση αφαιρεί κάτι από το μυστικισμό του αξιώματος. Οι επικριτές του επιρρίπτουν ότι αφαιρεί κάτι από τη μαγεία του. Ο Βενέδικτος έχει όμως ένα άλλο κίνητρο για την ιστορική αποχώρησή του. Διαχωρίζει περισσότερο το αξίωμα από το πρόσωπο. Κάνει σαφή τα σωματικά και ψυχικά όρια στους ανθρώπους της Αγίας Έδρας. Μετά από χρόνια θα γνωρίζουμε πόσο η αποχώρηση του Βενέδικτου έχει επηρεάσει την Εκκλησία».

Η Saarbrücker Zeitung γράφει: «Οι Γερμανοί θα ήθελαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο Γερμανός Πάπας δεν αφήνει σημαντικά ίχνη. Θα μείνει στην ιστορία σαν ένας ταπεινόφρονος Ποντίφικας που κέρδισε τον σεβασμό σε όλο τον κόσμο και ο οποίος όμως πολύ λίγο αξιοποίησε την ευκαιρία που είχε ως |εκπρόσωπος του Χριστού. Δεν χρειαζόταν μόνο να ευλογεί τους πιστούς αλλά και να τους δίνει παρηγοριά και ελπίδα. Και να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα της ζωής που αφορά την ισότητα των δυο φύλων και τον οικογενειακό προγραμματισμό, όπως θα έκανε και ο Ιησούς»...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: