28.2.13

Η τρόικα επιτάσσει, ο ΕΟΠΠΥ κόβει...

Περικοπές σε παροχές στον ΕΟΠΥΥ...
Καταργείται το επίδομα τοκετού, μειώνονται οι φυσικοθεραπείες σε 10 από 12 ανά ασθενή και η αποζημίωση σε 15 ευρώ από 20 για κάθε συνεδρία, περιορίζεται το ποσό που χορηγείται για γυαλιά οράσεως στα 100 ευρώ από 150 ενώ διπλασιάζεται ο...
χρόνος αναμονής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά. Ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της τρόικας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το επίδομα τοκετού, καθώς στοίχισε 19 εκατ. ευρώ το 2012, αφού - όπως είπε - δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα», τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των νεφροπαθών και 20 εκατ. ευρώ από τις φυσικοθεραπείες, για τις οποίες υποστήριξε ότι συνταγογραφούνταν αφειδώς. Ανέφερε περίπτωση φυσικοθεραπευτή που είχε 29 χιλιάδες υποβολές σε ένα μήνα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τον περιορισμό των συνεδριών σε 10 ανά άτομο και της αποζημίωση σε 15 ευρώ ανά συνεδρία.

Ο Μάριος Σαλμάς υπογράμμισε ότι μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως που άγγιξε τα 73 εκ. ευρώ το 2012. Με τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 ευρώ και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 42 εκατ. ευρώ.

«Νοικοκύρεμα» του ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία εξοικονόμησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για εξορθολογιστικές ενέργειες, που στοχεύουν στο νοικοκύρεμα τού Οργανισμού. «Πέρυσι, όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ανακοίνωσε ότι θα προκύψει συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες ΕΟΠΥΥ εφέτος, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης.

Εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα δαπανήσει περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2013, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. «Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε 240 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ το 2012, ενώ εφέτος η τιμή της καθορίστηκε σε 135 ευρώ. Αναλόγως, η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ. Το 2012 η συνολική δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις ήταν 307 εκατ. ευρώ και το 2013 προβλέπεται ότι θα είναι από 215 έως 265 εκατ. ευρώ.

Μείωση συμβεβλημένων γιατρών

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, αφού υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο ή καρδιολόγο.

Τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της Τρόικας. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 5.772 γιατρούς από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ , 5.500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (έως 31/12/2011), που ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: