28.2.13

Η αποικιακή ντροπή της Μεγάλης Βρετανίας !...


Τις υπέρογκες αποζημιώσεις που πήραν οι πλούσιες οικογένειες της Βρετανίας - μεταξύ αυτών και οι πρόγονοι του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον - όταν αναγκάστηκαν να ελευθερώσουν τους σκλάβους τους, αποκαλύπτουν αρχεία που έρχονται στο φως μέσω πολυετούς έρευνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της... ε
φημερίδας Independent ενώ τα θύματα του δουλεμπορίου δεν εισέπραξαν ούτε μία πένα, οι "ιδιοκτήτες" αποζημιώθηκαν με ποσά που αναλογούν σε δισεκατομμύρια λιρών με τα σημερινά δεδομένα, το 1833, όταν η Βρετανία κήρυξε παράνομη τη δουλεία.

Για παράδειγμα ένας Βρετανός ονόματι Τζον Όστιν έλαβε για τους 415 σκλάβους που έχασε 20.511 λίρες δηλαδή 17 εκατομμύρια σημερινές.

Ο ερευνητής δρ. Νικ Ντράπερ από το University College του Λονδίνου που μελέτησε τα έγγραφα των αποζημιώσεων (46.000 περιπτώσεις) συμπέρανε επίσης ότι το ένα πέμπτο των πλούσιων Βρετανών της βικτοριανής εποχής έφτιαξαν ολόκληρη ή ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μέσω του ανθηρού τότε εμπορίου σκλάβων.

Η μεγαλύτερη αποζημίωση πήγε σε βρετανό βουλευτή ονόματι Τζέιμς Μπλερ, ο οποίος έλαβε 83.530 λίρες (65 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα) για τους 1.598 σκλάβους του που δούλευαν σε φυτεία που κληρονόμησε στην Βρετανική Γουιάνα.

Μεταξύ αυτών που ωφελήθηκαν από το εμπόριο αυτό ήταν πρόγονοι του σημερινού πρωθυπουργού Καμερον, ενός πρώην υπουργού του Ντάγκλας Χογκ, των συγγραφέων Γκράχαμ Γκριν και Τζορτζ Όργουελ, της ποιήτριας Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ, συγγενείς της βασιλικής οικογένειας κ.α.

Εύπορες οικογένειες σε όλη τη Βρετανία απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα - έστω και εμμέσως - τα "οφέλη" της σκλαβιάς καθώς "επένδυσαν" αυτά τα χρήματα σε έργα της βιομηχανικής εποχής (π.χ. σιδηροδρόμους) ή στον τραπεζικό τομέα.

Συνολικά η βρετανική κυβέρνηση έδωσε ποσό που αντιστοιχούσε στο 40% του προϋπολογισμού του κράτους και περίπου 16,5 δισεκατομμύρια σημερινές λίρες.
"Το να βλέπει κανείς τα ονόματα των ιδιοκτητών σκλάβων να επαναλαμβάνονται στον 20ο αιώνα μας θυμίζει από που προήλθαν αυτές οι δυναστείες πράγμα που είναι εντυπωσιακό" λέει ο δρ. Ντράπερ.

"Ιδιαίτερα θυμάμαι την περίπτωση της οικογένειας Χογκ με δύο μέλη της στη Βουλή των Λόρδων που έχουν το ίδιο όνομα που έφερε ένας ιδιοκτήτης σκλάβων από τη βρετανική Γουιάνα, ο οποίος πήγε χωρίς χρήματα στην αποικία και γύρισε πίσω πλούσιος σχηματίζοντας μια πολιτική δυναστεία. Μου φαίνεται αρκετά διαφωτιστικό" αναφέρει..

Σημειώνεται ότι τα αρχεία με τις αποζημιώσεις έχουν δημοσιευτεί στη διεύθυνση ucl.ac.uk/lbs

Δεν υπάρχουν σχόλια: