28.2.13

Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου ...



Η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης και των δύο συνεργατών του δεν προκάλεσε, όπως φαίνεται, έκπληξη μόνο στους καταδικασθέντες αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία κάνουν λόγο για... μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση.
Το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Έλληνα πολιτικό για υπόθεση διαφθοράς, ενώ τονίζει την πρόθεση του πρώην δημάρχου να ασκήσει έφεση.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Μαρκ Λόουεν υπογραμμίζει επίσης ότι η ελληνική πολιτική τάξη καιρό τώρα θεωρηθούνταν ως 'άθικτη', παρόλο που μαστιζόταν από σκάνδαλα και υποθέσεις πελατειακών σχέσεων, υπενθυμίζοντας ότι το 2012 η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» είχε αποδώσει στην Ελλάδα τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «Μια κουλτούρα λογοδοσίας έχει αρχίσει να αναδύεται και καθώς οι Έλληνες μάχονται εναντίον της λιτότητας, η κραυγή για απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς συνεχώς αυξάνει».

Η εφημερίδα New York Times χαρακτηρίζει την απόφαση «σπάνια, σε μια περίπτωση πολιτικής διαφθοράς η οποία έχει συνέβαλε στη δυσλειτουργία και την οικονομική παρακμή της χώρας. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι επιφανές μέλος του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ηγείται τις εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η δικαστική απόφαση προκάλεσε τη «φρενήρη ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης και των blogs, πολλά από τα οποία χαιρέτησαν τις ασυνήθιστα αυστηρές ποινές, καθώς λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για δωροδοκία και άλλα οικονομικά εγκλήματα ενώ οι καταδίκες είναι σπάνιες. Ο πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί να πατάξει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που έχει εξοργίσει τους παραπαίοντες πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια της λιτότητας».

Τη σπανιότητα, για τα πολιτικά ελληνικά δεδομένα, της καταδίκης τονίζει εξάλλου σε δημοσίευμά της και η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που επιβάλεται τόσο αυστηρή ποινή σε πολιτικό της χώρας. Υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους τόσο «ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέχρι στιγμής όμως καμία επίθεση δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: