28.2.13

«Θα δώσουμε ψήφο στους απόδημους»...


«Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού».
Αυτό δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» ο ...
υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κ. Τσιάρας ο οποίος φθάνει αύριο στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας και το Σαββατοκύριακο θα είναι στη Μελβούρνη στο πλαίσιο της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Αυστραλία.
Στην ίδια συνέντευξή του, που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του «Νέου Κόσμου», Σωτήρη Χατζημανώλη, ο κ. Τσιάρας μιλά εφ’ όλης της ύλης. Σχετικά με το μελλοντικό ΣΑΕ υπογραμμίζει ότι:
«Προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι τη συμμετοχή ενός πολύ μικρού αριθμού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα.

Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτό-οργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του».
Ο κ. Τσιάρας τάσσεται ακόμα υπέρ της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού λέγοντας:
«Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές».
Για το φορολογικό θέμα (γράφουμε σε άλλη στήλη ότι δόθηκε νέα αναβολή) ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι «η σύναψη της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδος-Αυστραλίας αποτελεί πάντοτε άμεση προτεραιότητα μας».

Ο Έλληνας υπουργός προβλέπει ακόμα ότι σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μετά από ενδελεχή μελέτη της αυστραλιανής πρότασης, με την οποία συμφωνούμε κατ’ αρχήν, πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις εν προκειμένω διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφορούν σε νομοτεχνικά ζητήματα, και να προχωρήσουμε στην υπογραφή της Συμφωνίας».

Όσον αφορά στην εκατονταετηρίδα από την εκστρατεία της Καλλίπολης, ο κ. Τσιάρας λέει ότι «η Λήμνος θα αποτελέσει και πάλι αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων λόγω της ιστορικής προσφοράς του νησιού στην εκστρατεία, αλλά και λόγω της άριστης σύγχρονης υποδομής για την φιλοξενία των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που θα μεταβούν στην περιοχή»....
http://neoskosmos.com/news/el/node/29361

Δεν υπάρχουν σχόλια: