10.2.24

O Βόλος μετά τις πλημμύρες...

Η καθημερινότητα στον Βόλο είναι πολύ διαφορετική μετά τον Daniel, την ακραία κακοκαιρία που έπληξε τη Μαγνησία τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι καταγγελίες γι’ αυτά που γίνονται και γι’ αυτά που έπρεπε να γίνουν είναι εξίσου πολλές και πολύ σοβαρές...

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Βόλου είναι η ποιότητα του πόσιμου νερού. Το νερό είναι βεβαίως κατάλληλο για χρήση, αλλά έχασε την πηγαία τροφοδότησή του από το Πήλιο. 

Η πόλη μετά τον Daniel υδροδοτείται μόνο από γεωτρήσεις γιατί έχουν καταστραφεί όλα τα σημεία υδροληψίας από τις πηγές του Πηλίου. Για χρόνια το νερό αυτών των πηγών αναβάθμιζε την ποιότητα του πόσιμου νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. 

Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υποτίθεται ότι η υδροδότηση του Βόλου θα γινόταν μέσω του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα. Ο ταμιευτήρας είναι με απλά λόγια μια τεχνητή λίμνη, η κατασκευή της οποίας άργησε… 60 χρόνια. Και όταν κατασκευάστηκε, ποτέ δεν έδωσε νερό στον Βόλο. Μετά ήρθαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σήμερα η κάποτε αποξηραμένη λίμνη Κάρλα έχει ξαναπάρει τη φυσική της μορφή.

«Ακόμη υπάρχει φόβος. Με το που βρέχει, είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Εμένα πλημμύρισε μόνο η αυλή μου. Είδα κι έπαθα μέχρι να την αποκαταστήσω. Κάποιοι από τα υπόγειά τους βγάζουν ακόμη λάσπες. Δυστυχώς δεν έχει αποκατασταθεί η ηρεμία και η καθημερινότητα».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ψάχνει τρόπους για τη γρήγορη άντληση των υδάτων της και την παροχέτευσή τους στον Πηνειό. Η προτεραιότητα που υπάρχει τώρα είναι να φύγει το νερό από τα χωράφια που βρίσκονται στον πάτο της Κάρλας, η οποία ανέκτησε τον υδάτινο όγκο που είχε πριν αποξηρανθεί.

Η χωματερή που «έσκασε» μέσα στον χείμαρρο

Ο Daniel έβγαλε κυριολεκτικά και μεταφορικά όλα τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η κατεπείγουσα προανάκριση που διέταξε ο Εισαγγελέας Βόλου για μια παλιά χωματερή η οποία είχε χωροθετηθεί δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ξηριά. Η χωματερή, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, είχε αποκατασταθεί τελείως πρόχειρα και «έσκασε» όταν υπερχείλισε το ποτάμι μετά τις τρομερές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου.

Το «αντιπλημμυρικό έργο» που προστάτευε την παλιά χωματερή ήταν ένα τοιχίο στα όρια της κοίτης. Το γεγονός κατήγγειλε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, γεωλόγος, μέλος των Ενεργών Πολιτών Βόλου, ο οποίος σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Όταν η χωματερή διερράγη, «τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων είχαν παρασυρθεί από τον χείμαρρο Ξηριά και η κοίτη του χειμάρρου είχε γεμίσει με πλήθος πλαστικών, απορριμμάτων και στραγγιδίων, δηλαδή υγρών υπολειμμάτων της χωματερής. Όλα αυτά τα σκουπίδια περιέχουν ρύπους, όπως βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες. Ένα μέρος αυτών των υγρών υπολειμμάτων παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου Ξηριά και κατέληξε στον Παγασητικό. Τα υπόλοιπα κατείσδυσαν στον υπόγειο υδροφορέα», λέει ο ίδιος στη LiFO. 

Οι καταγγελίες του Μ. Βαξεβανόπουλου προκάλεσαν κατεπείγουσα εισαγγελική προανάκριση γιατί «σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων» από το σημείο που έχει «κοπεί» η χωματερή, «υπάρχουν 9 γεωτρήσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) που πιθανώς υδροδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα», λέει. Το αν, πόσες και ποιες από αυτές τις γεωτρήσεις υδροδοτούν την πόλη του Βόλου κανείς δεν το γνωρίζει, καθώς οι Ενεργοί Πολίτες, που απευθύνθηκαν στη δημοτική επιχείρηση, δεν έλαβαν κάποια απάντηση. Το ζήτημα τώρα διερευνάται από την εισαγγελική αρχή. Για το θέμα της παλιάς χωματερής, «η Περιφέρεια και ο δήμος ήταν ενήμεροι από το 2018» εξηγεί στη LiFO o M. Βαξεβανόπουλος: «Κάτοικος της περιοχής είχε ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση. Συγκεκριμένα, στις 4-2-2018 είχε στείλει επιστολή προς τον δήμαρχο κ. Μπέο και τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, όπου περιέγραφε την κατάσταση και προειδοποιούσε για αυτό που θα γινόταν με μαθηματική ακρίβεια. Ο δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαφόρησαν. Το μόνο που έγινε είναι η κατασκευή ενός τοιχίου ενός περίπου μέτρου. Οι πλημμυρικές παροχές του Ξηριά βέβαια είναι γνωστό ότι ξεπερνούν τα 5 μέτρα στο σημείο», λέει.

220 εκατομμύρια για την αποκατάσταση του Βόλου

Για την αποκατάσταση των ζημιών και για τη δημιουργία υποδομών που θα θωρακίσουν τη Μαγνησία θα απαιτηθούν κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ, στα οποία δεν συνυπολογίζονται οι αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε πρόσφατα ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος δείχνει και ένα ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς η Μαγνησία είναι ο τόπος καταγωγής του και η περιφέρεια στην οποία εκλέχθηκε. 

Κατά την παραδοχή του Αχιλλέα Μπέου, δημάρχου Βόλου, το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών στον δήμο Βόλου είναι 220 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ανέφερε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 45 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως είπε, εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ. Υποστήριξε όμως ότι «έχουν γίνει εργασίες που αντιστοιχούν σε 30 εκατ. ευρώ και έχουμε καλή συνεργασία με τους εργολάβους». Ο Αχιλλέας Μπέος έχει υποστηρίξει ότι ο δήμος Βόλου «πρωτοπορεί όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα». Γιατί, όπως λέει, διαθέτει «εξαιρετική ετοιμότητα σε ώριμες μελέτες, που επιτρέπουν την άμεση χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης». Έχει πει ότι «ο Βόλος θα είναι η πρώτη πόλη που θα αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2024, με όλους τους δρόμους, όλα τα γεφύρια, με όλες τις υποδομές και, το σημαντικότερο, με το αποχετευτικό δίκτυο και το υδροδοτικό δίκτυο». 



Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: