11.2.24

«Μπουρλότο» Τραμπ για την ενότητα του ΝΑΤΟ...



Ο πρώην πρόεδρος και εν νέου διεκδικητής του ρεπουμπλικανικού χρίσματος είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει ό,τι θέλει κατά χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της στη βορειοτλαντική συμμαχία...
Την ώρα που επιδιώκει μια δεύτερη προεδρία ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το 2024 στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιονδήποτε από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο Τραμπ, που είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου,  έκανε αυτή τη δήλωση χθες, Σάββατο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας απροσδιόριστης συνάντησης του ΝΑΤΟ είπε σε έναν συνάδελφό του αρχηγό κράτους ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του δεν θα υπερασπίζονταν καμία χώρα που ήταν «παραβατική».


«Ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: «Λοιπόν, κύριε, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας «Εγώ είπα: Δεν πλήρωσες, είσαι παραβατικός;».

«Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Μάλιστα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρώην προέδρου ως «φρικτά και ανισόρροπα» σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2014, αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, να σταματήσουν τις περικοπές δαπανών που είχαν κάνει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να προχωρήσουν στη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα έως το 2024.

Ο Τραμπ υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποχώρηση από τη συμμαχία. Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν.

Ο Μπέιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια – όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: