25.2.24

Το ασυμβίβαστο με τις εταιρείες του Στ. Κασσελάκη...


Στην παραδοχή ότι όντως διατηρεί ακόμα και σήμερα εταιρείες στο εξωτερικό προχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης μετά τη σχετική αποκάλυψη από τον ιστότοπο news247.gr πως διατηρεί στο όνομά του την εταιρεία με την οποία δάνεισε τα χρήματα στα κομματικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Δεκέμβρη...

Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε τα εξής: «Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί τη Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται “Corporate Seal, 2017, DELAWARE”. Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρείας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση.


»Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρεία καταγράφεται ως “Domestic”, δηλαδή ως εταιρία με έδρα εντός της πολιτείας του Delaware. Οι μοναδικές πράξεις της αλλοδαπής εταιρείας Osios LLC, που αναγράφονται στο μητρώο, είναι η σύστασή της στις 20.11.2017 (τότε είχε συσταθεί υπό την επωνυμία Andover LLC και μετονομάστηκε σε Osios LLC κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουνίου 2023) και η πληρωμή τελών στις 10.10.2022, προκειμένου να μην καταστεί ανενεργή (void)».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής: «Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας. Ο νόμος, δε, προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή μάλιστα, θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα το 2016».

Η απάντηση Κασσελάκη

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με έγκριτους νομικούς οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ισχύ του νόμου, ο οποίος περιλαμβάνει και τον κ. Κασσελάκη καθώς κατέχει το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος εξάλλου με ανάρτησή του στο X παραδέχθηκε ότι διατηρεί εταιρείες στο εξωτερικό, δηλώνοντας άγνοια για τον νόμο και κάνοντας παράλληλα επίθεση σε βάρος του ιδιοκτήτη του news247.gr, Δημήτρη Μάρη. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ολοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πουλήσω ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε. ΥΓ.: Ποτέ δεν θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής».

Είναι απορίας άξιον αν το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε για το ασυμβίβαστο και για ποιους λόγους εν προκειμένω δεν τον ενημέρωσε ώστε να τον προστατέψει. Αξίζει επίσης να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην αποκάλυψη και στην επιβεβαίωσή της από τον κ. Κασσελάκη. Με λίγα λόγια εδώ θα μετρηθεί ξανά το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» που επικαλούνταν συχνά πυκνά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Aπό τη Ν.Δ. αρκέστηκαν σε ένα μόνο σχόλιο για την περίπτωση του κ. Κασσελάκη, πως «πάνω απ’ όλους κι όλα είναι ο νόμος».

Οι ομοιότητες με την περίπτωση Διαματάρη

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο τότε υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, μάθαινε για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ενώ είχε πάει ταξίδι στην Αυστραλία. Οι αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών τον ήθελαν να διατηρεί θέσεις CEO σε 2 εταιρείες στις ΗΠΑ, σε εκείνη που εξέδιδε την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και σε μια άλλη που ασχολούνταν με τα κτηματομεσιτικά. Η περίπτωση Διαματάρη ως υπουργού της κυβέρνησης, πλην του νόμου που αφορά τον κ. Κασσελάκη, ήταν και αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα «οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών και του προέδρου της Βουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και ο κ. Διαματάρης είχε επικαλεστεί τότε άγνοια του σχετικού νόμου, ωστόσο αυτό δεν τον έσωσε και μπροστά στη γενική κατακραυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να του δείξει την πόρτα της εξόδου.

Καλό είναι να θυμηθούμε και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, ως αξιωματική αντιπολίτευση: «Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι άριστος σε έναν και μόνο τομέα: στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού και στην ασταμάτητη παραγωγή fake αριστείας» έλεγε μία μόνο από τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου εκείνη την περίοδο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η αποπομπή του κ. Διαματάρη είναι πλέον μονόδρομος. Αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει πως εκτός από την απάτη κάνει τα στραβά μάτια και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”».

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: