1.2.24

Το μπακάλικο του Κυριάκου...


Πέτρος Κατσάκος

«Γιατί μια εντός εισαγωγικών δημοκρατική διαδικασία, μια συνέλευση φοιτητών, δεν μπορεί να δικαιολογεί μια παράνομη πράξη. Είναι σαν να βρισκόμαστε εδώ στο στούντιο δέκα άτομα και να αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να... ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο». 

Αυτά ακούσαμε από το στόμα του πρωθυπουργού και πάνω-κάτω καταλάβαμε πώς έχουν τα πράγματα στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην περίπτωση των φοιτητών, τους οποίους ο πρωθυπουργός παρομοίασε με ληστές όταν κλήθηκε να σχολιάσει, στο πάντα φιλόξενο γι’ αυτόν ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις πανεπιστημιακές σχολές. 

Αναφερόμαστε γενικά στο πώς ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες φρόντισε να βάλει εντός εισαγωγικών ώστε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του να αποφασίζουν όσες πλειοψηφίες δεν ταυτίζονται και δεν συμφωνούν με την περίφημη πλειοψηφία του 41%, στο όνομα της οποίας ο ίδιος μπορεί να αποφασίζει για όλους και για όλα. 

Γιατί στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει που υπάρχουν πλειοψηφίες διαφορετικών ταχυτήτων και δημοκρατικές διαδικασίες εντός και εκτός εισαγωγικών, είναι που κυριαρχεί και μια ιδιαίτερη αντίληψη περί παράνομων πράξεων όταν συγκρίνει την κατάληψη των πανεπιστημιακών σχολών με τη ληστεία ενός μπακάλικου. Μια μπακαλίστικη αντίληψη περί νομιμότητας κομμένη και ραμμένη στα βολικά μέτρα του Κ. Μητσοτάκη, που έρχεται να αφαιρέσει το όποιο δικαίωμα διαμαρτυρίας όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του επιλογές.

Με λίγα λόγια, κανένα σωματείο, κανένα συνδικάτο και καμία κοινωνική ομάδα δεν μπορεί, με απόφαση της πλειοψηφίας, να ληστεύει το μπακάλικο του Κ. Μητσοτάκη. Κάτι που προφανώς στο μυαλό του πρωθυπουργού θα ισχύει και για τους αγρότες, οι οποίοι, με τις εντός εισαγωγικών δημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεών τους, βγαίνουν στους δρόμους για να ληστέψουν κι αυτοί ένα μπακάλικο. Και όλα αυτά την ώρα που η μεγάλη ληστεία γίνεται όχι στα μπακάλικα, αλλά στα σούπερ μάρκετ...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: