27.2.24

Οι υπουργοί τρόμαξαν!...


 
Μαρία Ψαρά 

Mε τις... κοπριές και τα εσπεριδοειδή που εκσφενδόνιζαν οι εξαγριωμένοι αγρότες να φτάνουν σχεδόν ώς το κτίριο του Συμβουλίου, συνεδρίασαν χθες οι υπουργοί Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί μοιάζει να υιοθέτησαν πολλά από τα αιτήματα των διαδηλωτών: άμεσα μεγαλύτερη ευελιξία σε διάφορα στάδια της αγροτικής παραγωγής όπως... στην αγρανάπαυση και εναλλαγή καλλιεργειών και απλοποίηση των διαδικασιών, για παράδειγμα, με συντονισμό ελέγχων στο πεδίο, μακροπρόθεσμα, ακόμα και επαναλειτουργία του συστήματος των γεωργικών επιδοτήσεων της Ε.Ε.!

AP PHOTO

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην επαναδιαπραγμάτευση τμημάτων του κειμένου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ξανανοίγοντας τα κεφάλαια του κειμένου. Ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει τη μείωση των υποχρεωτικών μέτρων που απαιτούνται για τη λήψη βοήθειας στην αμφισβητούμενη πράσινη αρχιτεκτονική της ΚΑΠ –η οποία περιλαμβάνει μέτρα για την παύση καλλιέργειας, τους μόνιμους βοσκότοπους και την κάλυψη του εδάφους– και θα μετατρέψει τα κριτήρια σε εθελοντικά.

Πράσινη Συμφωνία

Είναι η αρχή για το... ξήλωμα της Πράσινης Συμφωνίας της Κομισιόν; Για τον Πολωνό επίτροπο, αυτή η κίνηση δεν υπονομεύει τους στόχους της Ε.Ε. που σχετίζονται με το κλίμα. «Πιστεύω ότι πολλοί αγρότες θα το κάνουν εθελοντικά εάν λάβουν ορισμένα οικονομικά κίνητρα», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένα από αυτά τα λεγόμενα οικολογικά συστήματα έχουν ήδη αποδειχθεί αρκετά δημοφιλή μεταξύ των αγροτών. «Τα κίνητρα είναι πάντα καλύτερα από το να αναγκάζουν τους αγρότες για πιο πράσινες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον», είπε ο Πολωνός επίτροπος. Οπως υπογράμμισε και ο Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου –της χώρας που προεδρεύει στο Συμβούλιο–, οι εξελίξεις πιθανότατα θα οδηγήσουν στην επανέναρξη της βασικής πράξης των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, που συμφωνήθηκαν από τους νομοθέτες το 2021.

AP PHOTO

Οι υπεύθυνοι δεν έχασαν την ευκαιρία να προσθέσουν ότι η Ρωσία διαδραματίζει σοβαρό ρόλο σε όλη αυτή την αποδιοργάνωση, αφού χρησιμοποιεί και πρώτες ύλες όπως τα δημητριακά ως εργαλείο πολέμου, ενώ πρόσθεσαν πως οι αγρότες ζητούν δικαιότερες συνθήκες για τα εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και πως τονίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού κόσμου.

Ο Βέλγος υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα θα συνεχιστεί σε επόμενα Συμβούλια Γεωργίας, μαζί με τη συζήτηση για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για το οποίο η βελγική προεδρία θα καταθέσει ιδέες στην Κομισιόν για να αξιοποιηθούν στον στρατηγικό διάλογο που έχει ξεκινήσει.

Το κόστος του πολέμου

Από την πλευρά του ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι επικαλέστηκε στατιστικά δεδομένα που δείχνουν πως τα δύο χρόνια του πολέμου (2022-2023), ενώ οι γενικότερες εξαγωγές από την Ε.Ε. στην Ουκρανία βρίσκονταν στα 69 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 50 δισ. ευρώ, που αποτελεί εμπορικό πλεόνασμα για την Ε.Ε., στον αγροδιατροφικό τομέα οι εξαγωγές βρίσκονταν στα 6 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 25 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε, οι αγρότες πλήρωσαν το κόστος του πολέμου.

AP PHOTO

Μετά το τέλος του συμβουλίου, ο Βέλγος υπουργός και ο αρμόδιος επίτροπος είχαν συνάντηση με εκπροσώπους νέων αγροτών. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση αγροτών από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης στην πλατεία Σούμαν στο κέντρο των Βρυξελλών, μπροστά στα κτίρια του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Κατά τις διαδηλώσεις περίπου 1.000 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, ενώ σημειώθηκαν περιορισμένα επεισόδια κατά τα οποία η βελγική αστυνομία έκανε ρίψεις νερού.

19 παρεμβάσεις από τον Λ. Αυγενάκη

Περισσότερες από 500 προτάσεις για απλούστευση της ΚΑΠ κατατέθηκαν από τους υπουργούς Γεωργίας, προκειμένου να εξεταστούν από την Κομισιόν. Ανάμεσα σε αυτές, οι 19 ήταν από τον Ελληνα υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πρότεινε –μεταξύ άλλων– την απλοποίηση των ελέγχων και τη μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως και τη δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην Ε.Ε. για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του.

Μετά το τέλος του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των 9 χωρών του Νότου (EUMED 9), οι οποίες ζήτησαν να κατατεθεί άμεσα κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ.

«Ηδη εμείς, ως Ελλάδα, έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο με 19 παρεμβάσεις. Πιθανόν αυτό να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί.

Παρ’ όλα αυτά ξεκινάμε με μία βάση. Και βέβαια το επόμενο γενναίο, μεγάλο βήμα είναι οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ 2023-2027. Χρειάζεται πολύς δρόμος, υπομονή και καλή συνεργασία», τόνισε ο Λ. Αυγενάκης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: