1.2.24

Υποσχέθηκε μία από τα ίδια...


Απολύτως αδιάφορος για την επιβίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα, που σήμερα προχωρούν σε δυναμική κινητοποίηση ...στην Θεσσαλονίκη και την Agrotica, εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος «στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις Βρυξέλλες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης που προωθείται από την ΕΕ για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις που καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε, θα αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα από την πώληση των προϊόντων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις». Σημειώνεται ότι η αύξηση των διαθέσιμων εκτάσεων προς καλλιέργεια ακούγεται παράδοξη όταν οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής στις υφιστάμενες εκτάσεις, καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την δαπάνη τους. Η αλλαγή του καθεστώτος αγρανάπαυσης, επίσης, απειλεί να καταστρέψει την ποιότητα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την απόδοσή τους μεσοπρόθεσμα και να «αιχμαλωτίσει» τους αγρότες στη χρήση περισσότερων λιπασμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει προτεραιότητες στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. «Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια. Έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή των δηλώσεών του εμφανίστηκε αποφασισμένος «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση» ώστε να συνεχιστεί η ενίσχυση της Ουκρανίας «που δίνει υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της», προσπερνώντας τις ενστάσεις της Ουγγαρίας που οδήγησαν σε αδιέξοδο την προηγούμενη Σύνοδο του Δεκεμβρίου...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: