27.2.24

Οι κήρυκες της σιωπής...


Ηταν η κακιά η ώρα· όμως, ίσως ακόμα πιο οδυνηρές ήταν οι 8.736 ώρες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Οι οικογένειες θρηνούν τους 57 νεκρούς τους αλλά, ταυτόχρονα, δίνουν έναν επίπονο κι επίμονο αγώνα για να αποδοθούν ευθύνες, να λειτουργήσει η... Δικαιοσύνη επανορθωτικά, να γίνουν οι σιδηρόδρομοι ασφαλείς.

Ωστόσο, τίποτα πιο δύσκολο από το αυτονόητο, και όσα έχουν γίνει μέσα σε αυτές τις 364 μέρες που έχουν μαρτυρικά διανυθεί από την 28η Φλεβάρη του 2023 αποδεικνύουν πως τα εξεγερμένα παιδιά που γέμισαν τους δρόμους πέρσι είχαν δίκιο: ήταν η κακιά... η χώρα.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες από την τραγωδία έγινε σαφές πως ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, επί της ουσίας δεν υπάρχει «ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

Την Κυριακή, στο μνημόσυνο για τα θύματα των Τεμπών, ο μητροπολίτης Λάρισας είπε ευθαρσώς όσα κανένας κυβερνητικός δεν θα τολμούσε να εκστομίσει, παρ’ όλο που πολλοί εργάζονται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας προς τους συγγενείς των αδικοχαμένων είπε ασεβώς ο ευσεβέστατος: «Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο». Ακριβώς αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση δηλαδή: σιωπή, σκοτάδι, λήθη.

Αυτή τη... σιγή νεκροταφείου καλλιέργησε μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία, από την οποία αποχώρησαν σχεδόν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πριν από την τυπική λήξη των εργασιών της, αρνούμενα τη «συνενοχή» τους στην επιχείρηση συγκάλυψης.

Ακριβώς την ίδια σιωπή που μοιάζει να υπηρετεί και η ανώτατη Δικαιοσύνη η οποία εδώ και έναν χρόνο αγνοεί συστηματικά κι επιδεικτικά τις κραυγές των οικογενειών – ω, της ειρωνείας, χθες μόλις μίλησε διά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αυτής της ίδιας που αντί να απαντήσει στις αιτιάσεις των συγγενών έστειλε την κ. Καρυστιανού να ζητήσει βοήθεια από την εκκλησία!

Επτακόσιες εξήντα χιλιάδες πολίτες έχουν μέχρι τώρα υπογράψει το ψήφισμα που απαιτεί την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Χιλιάδες φοιτητές κι εργαζόμενοι θα βγουν και πάλι στους δρόμους. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Οχι μονάχα γιατί όλοι μας όλων των νεκρών γίναμε φωνή, αλλά και γιατί αρνούμαστε να ζούμε σε χώρα που μας αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους – κι όπου βγει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: