22.2.24

Εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: τα σενάρια και η πίεση του χρόνου...



Σε εκλογική διαδικασία μπαίνει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης «σήκωσε το γάντι», που πέταξε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, καλώντας τον να προσφύγει ξανά στη βάση του κόμματος....


Ο Αλέξης Τσίπρας, στη μακροσκελή ανάρτησή του καθιστούσε σαφές ότι ο ίδιος δεν θα παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προεξοφλώντας εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές, και εμμέσως αποδίδοντας ευθύνη στον πρόεδρο του κόμματος.


Μετά την ανάρτηση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ξανά εκλογές από τα μέλη, ο Στέφανος Κασσελάκης προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές, ώστε να πάρει την απαιτούμενη επιβεβαίωση από τη βάση που επιθυμεί.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανήγγειλε τετραπλές κάλπες, οι οποίες θα γίνουν μάλιστα άμεσα, καθώς τον Ιούνιο το κόμμα, όπως είπε πρέπει να πάει ενωμένο στις ευρωεκλογές. Κάλπες θα ανοίξουν για:

Εκλογή προέδρου

Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής

Εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών

Εκλογή Οργανώσεων μελών

Η απόφαση για το πόσο άμεσα θα γίνουν οι εκλογές αναμένεται να ληφθεί στο συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα για τη διεξαγωγή τους, τα οποία εξαρτώνται και από κάτι αντικειμενικό: τον χρόνο.

Σύμφωνα με το καταστατικό, από τη λήξη του συνεδρίου πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, άρα εκλογές πριν από τις 10 Μαρτίου δεν μπορούν να γίνουν.

Επίσης, την περίοδο εκείνη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προγραμματιστεί να πάει στον στρατό (για θητεία 20 ημερών). Οπότε οι εκλογές θα πρέπει να μετατεθούν ακόμη πιο πέρα.

Και οι ανθυποψήφιοι;

Το άλλο, και ίσως σοβαρότερο ζήτημα, είναι ποιος ή ποιοι θα σταθούν απέναντί του. Επισήμως, κανείς δεν έχει δηλώσει για την ώρα επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αν και ονόματα «πετάνε» αριστερά και δεξιά, με τους φερόμενους υποψηφίους να τηρούν σιγή και να μην απαντούν στις υποθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: