24.2.24

Χωρίς αντίπαλο...


Υπό κανονικές συνθήκες –ΥΚΣ, που λέγαμε και στο σχολείο για τη Φυσική–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν σε δεινή θέση. Η δυσαρέσκεια που αποπνέουν οι δημοσκοπήσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία είτε ο ίδιος έχει επιλέξει να προτάξει είτε έχουν προκύψει από την... οικονομική και κοινωνική συγκυρία είναι εξόφθαλμη.

Και είμαστε μόλις επτά μήνες από τις εκλογές που του απέδωσαν διπλό θρίαμβο.

Πληθωρισμός, εγκληματικότητα, παιδεία, αγροτικό είναι τα πεδία δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης που καταγράφει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, λέει το 60%, το 72% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας, μόλις 35% έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση, διχασμός (σχεδόν) της κοινής γνώμης καταγράφεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το 82% επιδοκιμάζει τα αιτήματα των αγροτών και το 62% εγκρίνει και τις μορφές κινητοποίησής τους. Το 81% αντιτίθεται στην επιστολική ψήφο.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Δημήτρη Κουτσούμπα στη δημοφιλία κατά δύο μόλις ποσοστιαίες μονάδες, ουδείς (υποθέτουμε) έχει την αυταπάτη ότι ο γραμματέας του ΚΚΕ διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Απλώς, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει αντίπαλο. Ουδείς αμφισβητεί στα σοβαρά την ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία του, αν και η φθορά του είναι εντυπωσιακή.

Εκ πρώτης όψεως είναι ένα παράδοξο. Η φθορά της κυβέρνησης είναι ευρεία και ταχύτατη. Αλλά δεν έχει κανέναν απέναντί της να την καρπωθεί.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα κενό εξουσίας και ηγεσίας που, όσο δεν καλύπτεται, επιτρέπει στη Ν.Δ. και στην κυβέρνηση να «επιπλέει». Οι δε «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» δεν φαίνεται να τραβάνε.

Αν και για την αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι «απέναντι στον Κασσελάκη, ποιος;», για την κοινωνία παραμένει εμφατικά ως κυρίαρχο το ερώτημα: «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;»...

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: