12.2.24

Στρατηγική κυβερνησιμότητας...


Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για το στεγαστικό προκάλεσε ικανοποίηση στο επιτελείο ...του. Αποτελεί όμως και ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της στρατηγικής του στην πορεία προς τον στόχο, το ΠΑΣΟΚ να καταστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές η βασική πολιτική δύναμη που θα επιλέξουν οι πολίτες για τη διακυβέρνηση του τόπου έναντι της Ν.Δ.

Κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι το πρωτεύον για να πειστεί ο κόσμος για την ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης εξουσίας είναι να ακούει προγραμματικές θέσεις ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες και παράλληλα να βλέπει έναν αρχηγό με στιβαρό και αξιόπιστο λόγο. Με άλλα λόγια, ο σκοπός είναι η οικοδόμηση μιας κυβερνητικής πλατφόρμας που να μπορεί να εφαρμοστεί από το ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του προφίλ της κυβερνησιμότητας του κ. Ανδρουλάκη.

Σε αυτούς τους άξονες βασίστηκε η στάση του στην «ώρα του πρωθυπουργού», ενώ συνειδητά δεν αναφέρθηκε σε άλλα ζητήματα, αποφεύγοντας μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να κέντριζε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων «όμως θα συσκότιζε την ουσία της προτεινόμενης λύσης για ένα πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία». «Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει ευκαιριακή αντιπολίτευση, αλλά τεκμηριωμένη και ουσιαστική. Θέλει να αποδείξει ότι απέναντι στους δήθεν άριστους του Μαξίμου έχει το σχέδιο, ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει, μένοντας μακριά από λαϊκισμούς και στείρες καταγγελίες, μια τακτική που όσοι την υιοθέτησαν στο παρελθόν δεν τους δικαίωσε», διευκρινίζουν.

Στη διαδρομή αυτή, οι ευρωεκλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να επικυρώσει στην κάλπη τη μέχρι σήμερα δημοσκοπική καταγραφή της δεύτερης θέσης, με ταυτόχρονη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του, μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. και άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Να βάλουμε τις βάσεις ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η Ν.Δ. και η συντήρηση να αποκτήσουν ξανά αξιόμαχο αντίπαλο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Καρφί».

Αναφερόμενος δε στο πολυσυζητημένο ζήτημα των συνεργασιών, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η προσπάθειά του αποσκοπεί να ενωθούν κοινωνικές δυνάμεις, να επιτευχθούν προγραμματικές συγκλίσεις σε σημαντικά κοινωνικά πεδία. Απέκλεισε και πάλι τις συγκολλήσεις κομμάτων και τις συμφωνίες κορυφής, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι οι καρέκλες ή να δώσουμε σανίδα σωτηρίας σε ξεπερασμένες πολιτικές και αποτυχημένους πολιτικούς».

Με νόημα υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει «το υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ» και τέλος ζήτησε από «κάθε δημοκράτη πολίτη να δώσει όσο το δυνατόν ισχυρότερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να αναλάβουμε από θέση εγγυητή τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να οικοδομήσουμε συμμετοχικά μια σύγχρονη και ισχυρή Κεντροαριστερά που θα είναι έτοιμη να γίνει η αυριανή κυβέρνηση»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: