1.2.24

Στροφή 180 μοιρών...


Σε «αλλαγή πλεύσης» για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για του αρμόδιου τομεάρχη του, ύστερα από την ...πρωτοβουλία Δένδια στην Ε.Ε. να εγκατασταθεί στη Λάρισα το Στρατηγείο για την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ και να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης η χώρα μας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης προ ημερών είχε εκφράσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την έντονη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στις επιχειρήσεις στην εύφλεκτη περιοχή.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας στις 19 Ιανουρίου σχολίαζε τα δημοσιεύματα για μαζικές παραιτήσεις από την εν λόγω φρεγάτα και σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών».

Το «κλειδί» για την αλλαγή στάσης

Η τελευταία φράση, αλλά και το γεγονός ότι η επιχείρηση χαρακτηρίζεται «αμυντική», ήταν τα δυο στοιχεία που αποτέλεσαν απ΄ ό,τι φαίνεται το «κλειδί» για την αλλαγή στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του (Attica TV) είπε πως η νέα κατάσταση είναι «καλύτερη από την προηγούμενη», ενώ σε ερώτημα αν γεννώνται κίνδυνοι από το ότι μπαίνουμε στην προμετωπίδα της επιχείρησης, είπε «μπαίναμε έτσι κι αλλιώς με την αποστολή της φρεγάτας». «Το ερώτημα είναι, θα μπορούσαμε ή δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε; Θα μπορούσαμε να μείνουμε απέξω; Θα μπορούσαμε να μείνουμε απέξω […]» είπε σε άλλο σημείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως πλέον «είναι μια κατάσταση την οποία ελέγχουμε καλύτερα. Ξέρουμε πώς θα συντονίσουμε τα πλοία». Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο συντονισμός της επιχείρησης από την Ελλάδα «είναι κάτι που μας δίνει σαν χώρα».

Σε ερώτημα πάντως εάν ο ίδιος και ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώθηκαν την Δευτέρα από τον Νίκο Δένδια για την πρωτοβουλία, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά, εκτιμώντας πως αυτό προέκυψε στη συνέχεια. Αρκέστηκε, δε, να πει ότι συζήτησαν για το θέμα που έχει προκύψει με τη φρεγάτα «Ύδρα»...

Νίκος Σβέρκος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: