20.3.22

Η πανδημία τραβά την ανηφόρα...


Tα κρούσματα Covid αυξάνονται καθώς η «μυστική» υποπαραλλαγή «Ομικρον» εξαπλώνεται στη χώρα, τραβώντας τις ημερήσιες καταγραφές σε νέα ανηφόρα.

Το αφήγημα για τη λήξη της πανδημίας που υποστήριξε η κυβέρνηση, αίροντας το... ένα περιοριστικό μέτρο μετά το άλλο, καταρρίπτεται ξανά την τελευταία εβδομάδα κατά την οποία 319 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας να ανέρχεται σε 26.792 θανάτους. Τα κρούσματα δε αυξήθηκαν 32% μέσα σε μία εβδομάδα (!) - από 16.175 μέσο όρο ημερήσιων καταγραφών την εβδομάδα 4-10/3 σε 21.354 την εβδομάδα 11-17/3. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα τα κρούσματα έφτασαν τα 26.536 μέσα σε ένα 24ωρο!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει με κυνισμό στον δρόμο προς το «νέο ΕΣΥ» που έχει σχεδιάσει με βασικό κριτήριο το «κόστος-όφελος», αδιαφορώντας για την απουσία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που αποτέλεσμα έχουν την πλεονάζουσα θνησιμότητα (δηλαδή τους παραπάνω θανάτους από όσους καταγράφει συνήθως η χώρα ετησίως). Το μείζον ζήτημα που η κυβέρνηση αρνείται να διερευνήσει δίνοντας πρόσβαση στην επιστημονική κοινότητα στα στοιχεία, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει, επιβεβαιώνει και πρόσφατη δημοσίευση του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού «Τhe Lancet» («Εκτίμηση της υπερβολικής θνησιμότητας λόγω της πανδημίας Covid-19: συστηματική ανάλυση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την Covid-19», 10/3/2022).
Στην Ελλάδα, 22% περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2020-2021, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία εκτιμά επίσης σε 25.400 τα θύματα της πανδημίας έναντι του επίσημου απολογισμού των 20.800 (έως την ημερομηνία που έλαβε υπόψη της η μελέτη). Ετσι, σύμφωνα με το Lancet, αντί της καταγεγραμμένης θνησιμότητας Covid-19 στη χώρα μας 104,1 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, η υπερβάλλουσα πραγματική θνησιμότητα εκτιμήθηκε σε 127,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ή 1,22 φορά (22%) υψηλότερη!

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους στην Ελλάδα κατά τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022 μιλούν για αύξηση 32,44% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022 οι θάνατοι ανήλθαν σε 17.106, ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ήταν 12.916.

Η «Ομικρον» 2

Η επικράτηση της BA.2 υποπαραλλαγής της «Ομικρον» είναι δεδομένη. Η υποπαραλλαγή έχει περιγραφεί ως «μυστική» επειδή έχει γενετικές μεταλλάξεις τέτοιες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν δυσκολότερο να διακρίνεται από την παραλλαγή «Δέλτα» με τη χρήση της μοριακής εξέτασης (PCR), σε σύγκριση με την αρχική παραλλαγή της «Ομικρον», BA.1. Η νέα υποπαραλλαγή είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά παραλλαγών που εντοπίζονται από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στην Κίνα στα τέλη του 2019. Η παραλλαγή «Ομικρον» -το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής- ξεπέρασε την παραλλαγή «Δέλτα», η οποία εκτόπισε την παραλλαγή «Αλφα», που με τη σειρά της είχε παραγκωνίσει τον φυσικό τύπο - το αρχικό στέλεχος του ιού.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι η BA.2 θα προκαλέσει σημαντικά μεγαλύτερη ζημιά από την αρχική εκδοχή της «Ομικρον» που παραμένει κυρίαρχη στον υπόλοιπο κόσμο, τη BA.1. Ανησυχούν όμως ότι η BA.2 θα μπορούσε να επεκτείνει το παγκόσμιο κύμα «Ομικρον» επειδή φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τη BA.1, η οποία ήταν ήδη εξαιρετικά μεταδοτική.

Η υποπαραλλαγή BA.2 πιστεύεται ότι είναι 1½ φορά πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της «Ομικρον», ενώ ευθύνεται πλέον για πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στη Γερμανία, αποτελεί περίπου το 11% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 57 χώρες.

«Ενώ πολλές χώρες της Ε.Ε. αίρουν τους περιορισμούς, παρατηρούμε ότι τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται και πάλι σε ορισμένα κράτη-μέλη, εν μέρει λόγω της κυκλοφορίας της “Ομικρον” BA.2, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο Μάρκο Καβαλιέρε, επικεφαλής της στρατηγικής του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) για τις βιολογικές απειλές κατά της υγείας και τα εμβόλια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είπε, είναι το πώς αυτή η αύξηση των κρουσμάτων θα καταπονήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: