30.3.22

Aνακάλυψε τις κυβερνήσεις συνεργασίας...


...μπροστά στην πολιτική του αποσύνθεση...

Αντιμέτωπος με την πολιτική του αποσύνθεση βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς για πρώτη φορά τα… γυρίζει, χαμηλώνει τον πήχη και δεν αποκλείει ενδεχόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας, προφανώς βλέποντας πως ακόμα και οι... δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη «φθορά» της κυβέρνησης για μία σειρά από ζητήματα όπως η ακρίβεια και η διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ο Κόσμος που Αλλάζει» ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Αφού, λοιπόν, επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ότι θα προσφύγει στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας, είπε το εξής: «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση». Κοντολογίς, ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πως το όποιο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αποτελεί όνειρο… εαρινής νυκτός και σπεύδει αφήσει «παραθυράκι» ανοιχτό για συνεργασίες.

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο απάντησε: «Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο. Μου λέτε αν θα αλλάξω ξανά τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα. Έχουμε λοιπόν εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια, 2-2,5 μηνών, τόσο θα χρειαστεί η όλη διαδικασία. Αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

Ακόμα, παραδέχτηκε πως όλοι οι στόχοι πάνε λίγο πίσω λόγω κρίσης: «Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», είπε...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: