31.3.22

Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;...


 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις παρουσιάζουν δημοσιονομικές προκλήσεις για τα κράτη της ευρωζώνης τις οποίες παρουσίασε η Fitch Ratings στις 17 Μαρτίου.

Όπως η πανδημία, ο πόλεμος είναι ένα σοκ που θα γίνει...αισθητό σε ολόκληρο το μπλοκ και ο αντίκτυπός του θα ποικίλλει, ανάλογα με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ή τις εμπορικές σχέσεις, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch.


Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το 23% των εισαγωγών πετρελαίου το 2020. Ο οίκος παρατηρεί πως η διαταραχή της οικονομίας θα μπορούσε να είναι εντονότερη σε περίπτωση περιορισμού της ενέργειας, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια της εισβολής θα μπορούσε να παρατείνει αντιστοίχως τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι παρακάτω δείκτες αφορούν το 2020.
Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;
 FITCH RATINGS, EUROSTAT
Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;
 FITCH RATINGS, IMF, HAVER ANALYTICS
Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;
 FITCH RATINGS, WORLD BANK, HAVER ANALYTICS
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή ικανοποιούσε μόνο το 42% των αναγκών της.

Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν το καύσιμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ. 

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Χρήστου Δεμέτη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: