1.3.22

Μπορούν, ή δεν μπορούν...


...οι χώρες της ΕΕ να διαθέσουν μαχητικά στην Ουκρανία;... 
 
Σύγχυση επικρατεί μετά από αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις.

Πριν δυο ημέρες, στις 27/2, ο επίτροπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι... οι Ευρωπαϊκές χώρες θα διαθέσουν στην Ουκρανία «ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη. Δεν μιλάμε μόνο για πυρομαχικά, θα προμηθεύσουμε πιο σημαντικό εξοπλισμό για τον πόλεμο».

Χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σε ενημέρωση δημοσιογράφων, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του προσφέρθηκε να στείλει μαχητικά.

Σήμερα το πρωί, όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε ανάρτησή τους υποστήριζαν: «70 αεροσκάφη για τον Ουκρανικό στρατό! Οι εταίροι μας μας δίνουν MiG-29 και Su-25! Εάν κριθεί απαραίτητο, θα σταθμεύσουν σε αεροδρόμια της Πολωνίας από όπου οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούν να φεύγουν για πολεμικές αποστολές».

Σύμφωνα με την ανάρτηση, 16 MiG-29 και 14 Su-25 στέλνει η Βουλγαρία, 28 MiG-29 η Πολωνία 12 MiG-29 η Σλοβακία.

Σήμερα ήταν η σειρά του Πολωνού προέδρου να διαψεύσει: «Η Πολωνία δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δεν θα στείλει αεροπλάνα της εκεί», είπε ο Αντρέι Ντούντα μετά τη σύνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. «Αλλιώς» ,συμπλήρωσε, «αυτό θα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μετέχει της σύγκρουσης. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Τα αεροπλάνα μας προς το παρόν δεν πετάνε στην Ουκρανία».

Αθηνά Κουφοπάνου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: