10.3.22

Ο εφιάλτης της βενζίνης αδειάζει τους δρόμους...


Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, καθώς πλέον σχεδόν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος άγγιξε χθες τα 2,03 ευρώ. «Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις με αυτό τον ρυθμό και δεν ληφθούν αντίμετρα, σε λίγες ημέρες η... βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο ακόμα και στα αστικά κέντρα», προβλέπει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Αντιστρόφως ανάλογη της αύξησης στις τιμές της βενζίνης είναι η κίνηση στα βενζινάδικα, με την κατανάλωση σε όγκο να μειώνεται. Ενώ ο τζίρος παραμένει σταθερός, λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων, μειώνονται τα κέρδη των πρατηριούχων που αγοράζουν σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι συνέπειες της ακρίβειας στα καύσιμα είναι εμφανείς και στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στους οποίους κυκλοφορούν αισθητά λιγότερα Ι.Χ., καθώς η καθημερινή χρήση τους καθίσταται ασύμφορη.

Αν όμως η συγκυριακή μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι μια θετική παρενέργεια της κρίσης (χωρίς να μειώνεται ωστόσο η ταλαιπωρία στις μετακινήσεις όσο δεν πυκνώνουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ), οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλαπλάσιες. Οι αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια φουσκώνουν κι άλλο τις ήδη πληθωρισμένες τιμές βασικών αγαθών, ενώ το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που ανακοινώθηκε με τροπολογία την περασμένη Παρασκευή κρίνεται ως «δώρον άδωρο» από τους κλάδους που θεωρητικά έρχεται να ανακουφίσει.

«Τους τελευταίους μήνες, λειτουργούμε ως και με ζημία για μπορέσουμε να απορροφήσουμε όχι όλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που έχει εκτοξευθεί», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος. Ο ίδιος προσθέτει ότι η αγοραστική κίνηση στα συνοικιακά αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% το πρώτο δίμηνο του 2022, αφού ο κόσμος κόβει ακόμα και από τα απαραίτητα για να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς.

Νέες ανατιμήσεις

Οπως λέει, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε νέες σημαντικές ανατιμήσεις στο ψωμί, αφού οι τιμοκατάλογοι που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές αλεύρων μετά την έναρξη του πολέμου είναι αυξημένοι κατά 40%. «Αν αντί για πλαφόν στο κέρδος, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει, έμπαινε πλαφόν στις αυξήσεις των πρώτων υλών, π.χ. 10% αντί για 40%, τότε θα ήταν πιο εύκολο για μας να συγκρατήσουμε τις τιμές», καταλήγει.

Συγκρατημένοι είναι οι επαγγελματικοί φορείς ως προς τις προτάσεις των έξι σημείων του Κ. Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο, με τον κ. Ασμάτογλου να δηλώνει ότι μέτρα όπως το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους είναι «μη μαχητά», ενώ οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δήλωσαν, χθες, ότι ακόμα και αν η Κομισιόν δεχθεί τα μέτρα, μέχρι να εφαρμοστούν, το πρόβλημα θα έχει γιγαντωθεί.

Οι φορείς ζητάνε επίμονα τη μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και γενναία μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να γίνει. Ο υπουργός, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΕΕΑ, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και απέρριψε τα αιτήματα των επαγγελματιών, απαντώντας προκλητικά «έχουμε πόλεμο, προσγειωθείτε» (λες και περίμεναν από τον Σταϊκούρα να το μάθουν), χαρακτηρίζοντας μαξιμαλιστικές τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αντέτεινε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 9% τον Απρίλιο και οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 30% και ότι με αυτό τον ρυθμό, αν δεν ληφθούν γενναία και στοχευμένα μέτρα, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του λουκέτου ώς και το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εφερε μάλιστα το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, που κατήργησε τα γενικά τέλη στην ηλεκτρική ενέργεια και μείωσε το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, και της Κύπρου που μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα Καύσιμα...

Αφροδίτη Τζιαντζή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: