19.3.22

Κούραση...


Κούραση. Κυρίως ψυχική, παρά σωματική, καταγράφω σε αυτούς με τους οποίους συναναστρέφομαι. Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι από τον πόλεμο που συνεχίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρακολουθούν κουρασμένοι τα μέσα ενημέρωσης να αναμεταδίδουν ανταποκρίσεις, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις, που αντί να... τους βοηθούν να βγάλουν άκρη, τους μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματά του ο καθένας έχει βγάλει όλες αυτές τις ημέρες τα συμπεράσματά του και τίποτα δεν φαίνεται να του κινεί το ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω επεξεργασία.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι την ίδια αντιμετώπιση τείνει να υιοθετήσει κι απέναντι στην υπόλοιπη ειδησεογραφία. Κουρασμένος παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαλύει τη δημόσια Υγεία, να μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ελεύθερο πεδίο δράσης ιδιωτών και σχεδόν μοιρολατρικά να δέχεται πως σύντομα θα πληρώνει για τις εγχειρήσεις.

Με την ίδια κούραση βλέπει την ακρίβεια να του γκρεμίζει ό,τι έχει καταφέρει ως τώρα και προκειμένου να μη «σαλτάρει» από την απόγνωση το ρίχνει στο μαύρο χιούμορ. Γεμίζει έτσι με καυστικά σχόλια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτίθεται εναντίον θεσμών, προσώπων και τηλεοπτικών σταθμών για να ξεδώσει και μετά κάθεται και… περιμένει. Το τι ακριβώς περιμένει είναι άγνωστο.

Ακόμη όμως κι αυτό φαίνεται να τον έχει κουράσει, αφού η αρχική του ζέση έχει μειωθεί καθώς γνωρίζει ότι σε κάθε ανάρτηση που κάνει θα δεχθεί επίθεση από τα κάθε λογής τρολ του διαδικτύου. Η κούραση συσσωρεύεται, μετατρέπεται σε ψυχολογική πίεση και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Εύχομαι να μη μετασχηματίζεται σταδιακά σε οργή, που άγνωστο είναι το πότε και πώς θα ξεσπάσει.

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: