20.3.22

Αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ...


Σε συνεδριακές διαδικασίες θα βρεθεί σε λιγότερο από έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι η αντίστροφή μέτρηση για το 3ο Συνέδριό του έχει ξεκινήσει. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευση σε μία περίοδο πολιτικής πόλωσης και έντονης αντικυβερνητικής ρητορικής, θα πρέπει ταυτόχρονα να... στρέψουν στο βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματός τους. Σε μία κορυφαία διαδικασία που όπως έχει διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας.

Ήδη έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια της πολιτικής προετοιμασίας των τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αν εγκριθούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάιο.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 17 Απριλίου. Η ημερομηνία θεωρείται αρκετά «σίγουρη» παρά το γεγονός ότι έχει «μετακινηθεί» αρκετές φορές εξαιτίας της πανδημίας.

Ας μην ξεχνάμε πως η συνεδριακή διαδικασία που καλείται η αξιωματική αντιπολίτευση να οργανώσει είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Κυρίως επειδή πρόκειται για μία πολυάνθρωπη διεργασία, μια και εκτιμάται ότι θα μετέχουν περίπου 5.000 σύνεδροι. Ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά από λειτουργίες συμβατές με τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 και πολλά άλλα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.
 
Παράλληλα όμως το συνέδριο θα διεξαχθεί σε ένα ιδιότυπο πολιτικό περιβάλλον. Δηλαδή εν μέσω μίας άτυπης προεκλογικής περιόδου με το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Άλλωστε είναι τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, που έχουν εκτιμήσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πιθανόν θα αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης εντός του 2022.

Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος 1,5 χρόνο πρίν την λήξη της συνταγματικά ορισμένης θητείας της κυβέρνησης. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις όμως της πανδημίας δεν το επέτρεψαν.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ό Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την πρόθεση του για μαζική εισροή μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως στην προσυνεδριακή διαδικασία που αντικειμενικά αποτελεί μια αφορμή ανοίγματος προς την κοινωνία.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Contra στις 21 Ιανουαρίου «θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών. Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία εγγραφής. Πιστεύουμε σίγουρα ότι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των μελών. Δεν θέλω να βάλω έναν στόχο αλλά παρότι διπλασιάστηκε ήδη, οι 60.000 υπολείπονται από τους 1.800.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Σίγουρα δεν μπορεί να ταυτιστεί, το μέλος του κόμματος έχει και υποχρεώσεις. Αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό, αλλά και με ποιότητα δημοκρατίας».

Μάλιστα εδώ και πολύ καιρό -για την ακρίβεια μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 20190- ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των οργανώσεων. Επισήμανε μάλιστα στην ίδια συνέντευξη πως η έλευση νέων μελών «είναι πολύ πιο υγιές, αρκεί να μην είσαι ένα κόμμα-φρούριο που έχει δύσκολες διαδικασίες κάποιος να ενταχθεί. Όποιος πολίτης θέλει και επιθυμεί να μπορεί να εντάσσεται και να γίνεται μέλος του κόμματος και φυσικά να έχεις κανόνες λειτουργίας έτσι ώστε ο καθένας που θα μπαίνει μέσα θα υπόκειται σ’ αυτούς τους κανόνες». Την λογική αυτή – παράλληλα με την τρέχουσα πολιτική δράση – εξυπηρετούν άλλωστε και οι συνεχείς περιοδείες, ενίοτε και αυθημερόν, που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε μεγάλες πόλεις στις περιφέρειες της χώρας, είτε σε γειτονιές της Αθήνας.

  
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως γνωστόν θέσει και ένα από τα σημαντικά οργανωτικά επίδικα του συνεδρίου. Δεν είναι άλλο από την εκλογή του Προέδρου αλλά κυρίως της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την Βάση. Στην λογική μιας ριζικής αλλαγής του οργανωτικού μοντέλου.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: