26.3.22

Η δεύτερη φάση της ρωσικής εισβολής...


...και το τέλμα στις διαπραγματεύσεις...

H 30ή μέρα του πολέμου στην Ουκρανία με τη Μόσχα να φανερώνει τις προθέσεις τους για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνομιλίες για ειρήνη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Για την... πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία ενημέρωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Παρασκευή, σημειώνοντας πως οι πρώτοι στόχοι της Ρωσίας έχουν επιτευχθεί.

Το επόμενο διάστημα, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν βαλτώσει, η Μόσχα θα επικεντρώσει στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς και θα συνεχίσει την προέλασή της «μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξετάζουν δύο επιλογές για την «ειδική επιχείρηση» όπως την ονομάζουν: μία εντός των αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς και μία άλλη εκτός αυτών, σε όλα τα εδάφη με πιθανότητα να αποκλειστούν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί πως τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και κρίνει πως είναι μεγάλος λάθος εκ μέρους της Δύσης να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, γιατί αυτό εντείνει τη σύγκρουση.

Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν εν μέρει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, από έδαφος στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις

Η ρωσική πολεμική μηχανή συνεχίζει τις επιθέσεις της προς πολλές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το κέντρο διοίκησης της αεροπορίας στη Βινίτσια, στα κεντρικά της χώρας, νοτιοδυτικά του Κιέβου, επλήγη από ομοβροντία ρωσικών πυραύλων. «Οι Ρώσοι έστειλαν έξι πυραύλους Κρουζ. Ορισμένοι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα. Οι υπόλοιποι χτύπησαν κτίρια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ακόμα γίνεται εκτίμηση των ζημιών» αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου κατήγγειλε τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας. «Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου. Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ίδια πόλη καταγγέλλει η περιφερειακή αστυνομία.

Πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού κοντά στο Ντνίπρο, προκαλώντας «σοβαρή καταστροφή», σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.


Στη μαρτυρική Μαριούπολη νέα στοιχεία για τους εγκλωβισμένους στο θέατρο έδωσαν οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες συνεπεία του βομβαρδισμού του κτιρίου την περασμένη εβδομάδα ήταν ο θάνατος τουλάχιστον 300 ανθρώπων. Μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις (η Μόσχα απορρίπτει την κατηγορία και υποστηρίζει ότι το κτίριο ανατίναξαν οι δυνάμεις του τάγματος του Αζόφ) είχε ανακοινωθεί ότι είχαν διασωθεί περίπου 130 άτομα, από τα συνολικά 1.300 που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, αλλά οι μάχες δεν επέτρεπαν να γίνει σωστή επιχείρηση διάσωσής τους. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στις 16 Μαρτίου και μόλις 150 επιζώντες βγήκαν από τα ερείπια μετά την επίθεση.

► «Ανθρωπιστική επιχείρηση» για την εκκένωση της Μαριούπολης, από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: