1.3.22

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά για την έλλειψη ενημέρωσης...


...πριν την απόφαση να σταλεί στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο...

Κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ασκήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή με... αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος όπου κατά τις πληροφορίες επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία έχει στοιχεία επικινδυνότητας για τον πρόσθετο λόγο της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας που είναι σαφώς πιο “εκτεθειμένη” με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε καν τους πολιτικούς αρχηγούς για μία τόσο σοβαρή απόφαση και περιορίστηκε σε μία σύσκεψη ολίγων ανθρώπων στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών προτού γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Επίσης, σημειώνουν πως δεν συγκλήθηκε καν εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν σχετικώς τα πολιτικά κόμματα.

Την ίδια ώρα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την απορία τους για το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τους περίπου 100.000 ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία και διερωτώνται εάν η αποστολή εξοπλιστικού υλικού εντείνει την αβεβαιότητα για την ασφάλειά τους.

Τονίζουν δε πως η ενημέρωση της Βουλής δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία κατ’ ιδίαν ενημέρωση για σημαντικά θέματα που άπτονται ακόμη και της εθνικής ασφάλειας, σε μία συζήτηση ανοιχτή για όλους.

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε με δηλώσεις του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει ότι είναι απολύτως καταδικαστέα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητάει πολλαπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και ένταση στην άσκηση διπλωματίας στην οποία συμπεριλαμβάνει και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από ψηφοφορία για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η έκθεση ψηφίστηκε ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας και επί της ουσίας πρόκειται για δάνεια με την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης, που θέτουν αυστηρούς οικονομικούς όρους σε  μία χώρα που ήδη δοκιμάζεται οικονομικά...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: