12.3.22

Κερδοσκοπία. Ποια κερδοσκοπία;...


Κάτι μας κρύβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τις εξωπραγματικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα και... ανεβαίνουν καθημερινά, με άμεσες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να εκτροχιάζονται από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων αντιστοιχεί σε συμβόλαια πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης. Την περασμένη Δευτέρα όμως η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στο ανώτατο σημείο που έχει φτάσει ποτέ με 426,90 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η αμόλυβδη απείχε μόλις λίγα λεπτά από τα δυο ευρώ τα οποία ήδη τα έχει ξεπεράσει κατά πολύ.


Να σημειωθεί ότι στα μη «μητσοτακικά» οικονομικά οι τελικές τιμές ανεβαίνουν όταν οι τιμές κτήσης παραμένουν σταθερές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, και μειώνονται οι ποσότητες.

Επί Κυριάκου Μητσοτάκη όμως συμβαίνει το οικονομικά παράλογο. Οι ποσότητες παραμένουν σταθερές, οι τιμές με τις οποίες έχουν γίνει οι προμήθειες καυσίμων και φυσικού αερίου έχουν γίνει με παλαιότερες χαμηλότερες τιμές αλλά οι τελικοί καταναλωτές πληρώνουν τα πολλαπλάσια.

Δεν μπορεί οι «άριστοι» και «σοφοί» του Μαξίμου να μην το έχουν συνειδητοποιήσει.


Αφήνουν όμως αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται με κάποιους που τους γνωρίζουν πολύ καλά να κερδοσκοπούν ασύστολα.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν έχοντας καταλάβει την κερδοσκοπία αλλά μη θέλοντας η ίδια να λάβει μέτρα, πετάει το μπαλάκι στις κυβερνήσεις οι οποίες για να μπορέσουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των πολιτών τους μειώνουν τους φόρους που έχουν επιβάλει. Ολες οι κυβερνήσεις; Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως άλλο «γαλατικό χωριό» αντιστέκεται και πετάει το μπαλάκι πίσω στις Βρυξέλλες. Γιατί τι κάνει αυτό; Γιατί δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους καλούς φίλους μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι κερδίζουν αμύθητα ποσά από την εκρηκτική άνοδο των τιμών.

Και εδώ αρχίζει το παράλογο των δικαιολογιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν το κάνουμε γιατί θα χάσει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη μείωση των φόρων λέει ο ένας. Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ζητάει ο πρωθυπουργός αλλά έτερος υπουργός του υποστηρίζει ότι οι εταιρείες δεν έχουν κέρδη. Ενας τρίτος βγαίνει στα καλοπληρωμένα κανάλια και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει οριζόντια μείωση των φόρων γιατί θα επωφεληθούν αυτοί που έχουν porsche cayenne. Και ένας τέταρτος ότι θα εγερθούν προσφυγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση αν μειωθούν οι φόροι, κάτι που η ίδια το έχει προτείνει.

Το απόλυτο επικοινωνιακό μπάχαλο από τον Κυριάκο και την παρέα του ακριβώς για να αποπροσανατολίσουν απόλυτα τους πολίτες και να το παίξουν σε δύο ταμπλό.  Αλλά πλέον η κερδοσκοπία από τους μεγαλέμπορους της ενέργειας με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι απόλυτα εμφανής.


Και αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: