27.3.22

"Τουλάχιστον έχουμε ακόμα τα χάρτινα καλαμάκια στο φρέντο για να σώσουμε τον πλανήτη"...


"Αυτό δεν είναι Πράσινη Συμφωνία, είναι Βρώμικη Συμπαιγνία"...
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από τα οποία τα 140 bcm ήταν αέριο αγωγού και τα 15 bcm, LNG. Η συμφωνία για προμήθεια 15 bcm LNG από τις ΗΠΑ το 2022 δεν καλύπτει ούτε το... 10% του ρωσικού αερίου.
To LNG είναι ήδη πολύ πιο ακριβό από το αέριο αγωγού, αλλά η ΕΕ θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά τις επιπλέον ποσότητες που θα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, προκειμένου αυτές να μην καταλήξουν στις αγορές τις Ασίας. 
Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που θα μπορούσε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη, και για να δημιουργηθεί νέα χρειάζονται δύο με τρία χρόνια. Άρα προσδεθείτε για ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Και το κερασάκι στην τούρτα: το LNG επιβαρύνει σχεδόν δύο φορές περισσότερο το περιβάλλον από ότι το αέριο αγωγού. Όλος ο κύκλος ζωής του LNG, από την εξόρυξη, την υγροποίηση, τη μεταφορά με LNG Carriers στην άλλη άκρη της γης και την επαναεριοποίηση μέχρι την κατανάλωσή του, παράγει διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ότι το αέριο αγωγού. 
Πρακτικά, το ανθρακικό αποτύπωμα του LNG δεν διαφέρει από των άλλων ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο. Άρα και πιο ακριβή ενέργεια και εξίσου επιβαρυντική για το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι Πράσινη Συμφωνία, είναι Βρώμικη Συμπαιγνία. Τουλάχιστον έχουμε ακόμα τα χάρτινα καλαμάκια στο φρέντο για να σώσουμε τον πλανήτη.
Τέλος, η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδίκησαν και πέτυχαν να εξαιρεθούν από τον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την τιμή του φυσικού αερίου, όχι όμως και η Ελλάδα. 
Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί με το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης, η τιμή όλης της παραγόμενης ποσότητας ρεύματος καθορίζεται από την τιμή των ακριβότερων μονάδων παραγωγής, δηλαδή του φ.α.. 
Ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από ΑΠΕ και λιγνίτη με κόστος παραγωγής υποπολλαπλάσιο από τις μονάδες φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, μόνο το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από μονάδες φ.α. 
Έτσι θα συνεχίσει να βγάζει υπερκέρδη το καρτέλ της ενέργειας, δηλαδή ο Μυτιληναίος, ο Βαρδινογιάννης (Motoroil), ο Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και ο Λάτσης (ΕΛΠΕ), μαζί με την ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ, με τις ευλογίες, φυσικά, της κυβέρνησης. 
Αυτοί ναι, είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως ήταν και οι πρόδρομοί τους, οι μαυραγορίτες στην Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: