25.9.10

Είναι πολλά τα λεφτά του Ρώσου...


Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Κυπριακής ημερήσιας εφημερίδας "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" αποκαλύπτεται το όνομα του Ρώσου επιχειρηματία που πριν λίγες ημέρες αγόρασε το 9,7% του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και η οποία αγορά είχε δημιουργήσει αίσθηση στους οικονομικούς κύκλους της Κύπρου και όχι μόνο. Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος έχει ως εξής:

Σεβόμενη την...
επιθυμία του νέου μεγαλομετόχου της, να παραμείνει ανώνυμος για κάποιο χρονικό διάστημα, η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πως αποδεσμεύθηκε χθες από την υπόσχεσή της αυτή και δημοσιοποίησε το όνομα του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος, μαζί με τις δύο κόρες του, κατέχει τώρα το 9,7% του συγκροτήματος. Πρόκειται για τον γνωστό στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους 43χρονο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev, τον πέμπτο πιο πλούσιο Ρώσο και τον 60ό πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο. Η καθαρή περιουσία του ανέρχεται, σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό «Forbes», στα 8,6 δισεκατομμύρια. Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι η σύζυγός του Ελένα, μόνιμη κάτοικος Ελβετίας, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση, απαιτεί ποσό 5,6 δισεκατομμυρίων για να του δώσει διαζύγιο, λέγοντας ότι σ’ αυτό το ποσό ανέρχεται η περιουσία του, τότε είναι φανερό πως τα 8,6 δις δεν είναι ο σωστός αριθμός.
Στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό
Ο Rybolovlev απέκτησε αμύθητη περιουσία μέσω της εταιρείας Uralkali, της μεγαλύτερης εταιρείας λιπασμάτων της Ρωσίας. Το 2007 ο Ρώσος μεγιστάνας είχε εισαγάγει την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η εισαγωγή απέφερε κεφάλαια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία. Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ο Rybolovlev πώλησε το 53,2% της εταιρείας αυτής, εισπράττοντας 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος των χρημάτων που εισέπραξε, γύρω στα 3 δις περίπου, τα κατέθεσε στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Η πώληση έγινε από την εταιρεία του Ρώσου μεγιστάνα, τη Madura Holding Ltd, η οποία έχει εγγεγραμμένη έδρα την Κύπρο. Ως διεύθυνσή της στην Κύπρο αναφέρεται η λεωφόρος Μακαρίου στη Λεμεσό, όπου και ο δικηγορικός οίκος ο οποίος την εκπροσωπεί, ο οίκος Ανδρέας Νεοκλέους.
Όπως φαίνεται από πληροφορίες στο διαδίκτυο και δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, η αξία της Uralkali εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά του 9,7% της Τράπεζας Κύπρου έγινε από το κυπριακό, ξένων όμως συμφερόντων, εμπίστευμα Odella Resources. Όπως αποκάλυψε με επίσημη ανακοίνωσή της χθες η Τράπεζα Κύπρου, «οι δικαιούχοι του εμπιστεύματος είναι κ. Dmitriy Rybolovlev και οι δύο θυγατέρες του. Οι επίτροποι εκπροσωπούνται στην Κύπρο από το δικηγορικό οίκο Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.
Από την ιατρική στα λιπάσματα
Ο Rybolovlev, που είναι μογγολικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ της Ρωσίας, και σπούδασε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της πόλης του.
Ασχολήθηκε όμως με τις επιχειρήσεις αντί με την ιατρική. Απέκτησε την εταιρεία Uralkali, για την οποία εργάστηκε εντατικά, κατορθώνοντας να την κάνει τη νούμερο ένα εταιρεία λιπασμάτων στη Ρωσία. Το περιοδικό «Forbes» γράφει ότι ο Rybolovlev είναι αυτοδημιούργητος. Είναι παντρεμένος με την Ελένα, κι έχει δύο κόρες. Η σύζυγος του ζει μόνιμα στην Ελβετία, ενώ ο ίδιος διακινείται στις χώρες όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Από τη Βρετανία στην Ελβετία κι από εκεί στο Μονακό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έπαυλη του Τραμπ
Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα έχει αγοράσει από τον Αμερικανό επίσης δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ μια τεράστια έπαυλη έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Ελένα, η έπαυλη είναι ένα πραγματικό μουσείο έργων τέχνης, αφού τους τοίχους της κοσμούν πίνακες του Πικάσο, του βαν Γκογκ και του Κλοντ Μονέ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών στο Παλμ Μπιτς, η έπαυλη, που καταλαμβάνει 33.000 τετραγωνικά πόδια, έχει μοναδική θέα τον ωκεανό.
«Γενικά το κτίριο διαθέτει όλη την πολυτέλεια την οποία θα ανέμενε να έχει ένας δισεκατομμυριούχος», γράφει εφημερίδα του Παλμ Μπιτς.
Εκτός από την πολυτελή έπαυλη στη Φλόριντα, ο Rybolovlev διαθέτει κατοικίες και διαμερίσματα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ζήτησε κυπριακή υπηκοότητα
Στην Κύπρο βρέθηκε αρκετές φορές, δεν έγινε όμως γνωστό αν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ζητήσει να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, αίτημα το οποίο αναμένεται σύντομα να ικανοποιηθεί.
Στην Ελβετία η σύζυγος
Η σύζυγός του, όπως προαναφέραμε, απαιτεί για του δώσει διαζύγιο τη μισή περιουσία του και συγκεκριμένα 5,6 δισεκατομμύρια. Ο ίδιος, μέσω των δικηγόρων του, αναφέρει ότι υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία, πως σε περίπτωση που χωρίσουν, η Ελένα θα πάρει μόνον 91 εκατομμύρια. Το διαζύγιο των Rybolovlev είναι από τα πλέον πολυσυζητημένα στις τάξεις του διεθνούς τζετ σετ και ίσως το πιο ακριβό.
Η Ελένα, επίσης 43 χρονών, διευθύνει ένα πολιτιστικό ίδρυμα κοντά στη Γενεύη. Γνώρισε τον Rybolovlev στο Ιατρικό Ινστιτούτο, όταν σπούδαζαν εκεί και παντρεύτηκαν το 1987.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρετίζει την εξέλιξη
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του χθες στην ιστοσελίδα InBusiness, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην εξέλιξη με την Τράπεζα Κύπρου και δήλωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας για τον νέο μεγαλομέτοχο, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα λαμπρό επιχειρηματία με ισχυρή οικονομική επιφάνεια.
Δεν είναι όπως το Dubai…
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι οι Ρώσοι εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζουν την κυπριακή οικονομία σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την εθνικότητα μιας τράπεζας, όπως έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση της Marfin με το Dubai.
«Δεν θεωρώ ότι το ποσοστό του 9,7% που κατέχει ο Ρώσος θα τον βοηθήσει να ελέγξει καταστάσεις σε ένα Συγκρότημα του οποίου η δύναμή του είναι οι Κύπριοι επενδυτές και πελάτες τους», επεσήμανε.
Τέλος, αποκάλυψε ότι η Εκκλησία μελετά, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά της, την αύξηση και της δικής της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή κατέχει το 4% της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγή: Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: