30.9.10

Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους»...


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα DIE ZEIT ο πρωθυπουργός αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ κάνει λόγο για «τρομοκρατία της αγοράς», θύμα της οποίας είναι η χώρα μας.

Η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύεται στην

εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» της Πέμπτης.

Σ' αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς τόσο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

Η εφημερίδας «DIE ZEIT», της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ, δημοσιεύει τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με το βραβείο «Quadriga» στο Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, εθνική εορτή της ενοποίησης της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή του στους συντάκτες της «DIE ZEIT» Ματίας Κρούπα και Μίχαελ Τούμαν, ο πρωθυπουργός επιτίθεται στις αγορές σημειώνοντας ότι η χώρα έζησε ένα «ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» και σημειώνει ότι «υπάρχει μια τρομοκρατία της αγοράς».

Η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έδρασε γρήγορα «και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς δε για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα που απαιτείται, εκτιμά ότι «εάν με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση αποκτηθεί εμπιστοσύνη, τότε και οι πολίτες θα αναλάβουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Σημειώνει ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη σε δύο μέτωπα «όχι μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Παπανδρέου αντικρούει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας», σημειώνει.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μιας ανταγωνιστικότερης Ευρώπης που θα επιθυμούσε, ο πρωθυπουργός λέει ότι θα πρέπει να στηρίζεται «σε ένα Κοινό Νομισματικό Ταμείο, κοινή φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ευρωπαϊκό φόρο CO2».

Μέσα από τις δράσεις αυτές «θα προέκυπτε μια γνήσια οικονομική διακυβέρνηση». Για τις προτάσεις της Κομισιόν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί αυστηρότερων, αυτοματοποιημένων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «για την υλοποίηση ορισμένων προτάσεων πρέπει να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Δεν είμαι αντίθετος. Χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες και τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εάν είχαμε ήδη στο παρελθόν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες, δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες - σε βάθος δεκαετίας - αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η χώρα θα στηριχθεί στην πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ισχύ της, την ενίσχυση της ναυτιλίας, διαθέτοντας σήμερα το μεγαλύτερο στόλο, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και τις αγροτικές καλλιέργειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προϊόντων.

«Η ελληνική γεωργία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και ως επακόλουθο των κοινοτικών ενισχύσεων. Δεν σκεφτόμασταν τι θα πουλήσουμε, αλλά για τι μπορούσαμε να πάρουμε επιδότηση», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Όσο δε για την πρόταση δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης την περασμένη άνοιξη να πουλήσει η Ελλάδα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της, ο κ. Παπανδρέου πέραν του χαρακτηρισμού της ως «ανόητης», σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει το «κέντρο ευεξίας» (Wellness) της Ευρώπης.

«Τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: