30.9.10

SOS για το Πήλιο και την παραλία Βόλου!...

www.magnesianews.gr
Σε κακή κατάσταση είναι το οδικό δίκτυο Πηλίου, καθώς εδώ και 20 χρόνια οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν είναι ασφαλτοστρώσεις, με αποτέλεσμα το πάχος του δρόμου να έχει φτάσει στα 70 εκατοστά! ενώ το έδαφος κάτω από το δρόμο είναι χαλαρό.
Οι πρόχειρες παρεμβάσεις και αστοχίες στην κατασκευή τοιχωμάτων και πρανών, σε συνδυασμό με τις...
βροχοπτώσεις και τα νερά του Πηλίου που διαχέονται παντού στο έδαφος, έχουν καταστήσει συχνά τα φαινόμενα των κατολισθήσεων και καθιζήσεων του οδοστρώματος.

Ακόμη η Μαγνησία είναι μια από τις ευαίσθητες σεισμολογικά περιοχές, ενώ η παραλία του Βόλου, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, κινδυνεύει με ρευστοποίηση των εδαφών.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής, που ξεκίνησε χθες στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αλέξ. Αλεξάνδρου, εκτίμησε ότι απαιτούνται γεωτεχνικές μελέτες και σοβαρές παρεμβάσεις για να σωθεί το οδικό δίκτυο του Πηλίου, ενώ προβλήματα εντοπίζονται στο πεδινό οδικό δίκτυο και στην ορεινή Όθρυ.

Στις Σποράδες
Στα νησιά των Βορείων Σποράδων, η κατάσταση είναι καλύτερη, αν και οι όποιες αστοχίες αποδίδονται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα στη Σκιάθο, από τα 36 φρεάτια που υπήρχαν κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα του νησιού, στην τελευταία νεροποντή βρέθηκαν να λειτουργούν μόλις τα εννέα! Τα υπόλοιπα, είτε μετατοπίστηκαν είτε έκλεισαν, είπε ο κ. Αλεξάνδρου αποδίδοντας στο «ανθρώπινο χέρι» τις πλημμύρες που πλήττουν το νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, κατολίσθηση έγινε προ μερικών μηνών στο τμήμα από Χάνια προς Ζαγορά. Τότε ένα αυτοκίνητο είχε πέσει σε τεράστια λακκούβα που είχε δημιουργηθεί στο δρόμο. Στο δρόμο Ζαγορά προς Χορευτό, πρόσφατα «έφυγε» το επίχωμα κατά μήκος του οδοστρώματος,ενώ ανάλογα προβλήματα, εντοπίζονται στο Ξουρίχτι, το Μούρεσι, τις Μηλιές, τη Δράκεια, τις Σταγιάτες.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ πρότεινε να γίνει έρευνα σε 15 σημεία του πιο επικίνδυνου σημείου στο οδικό δίκτυο του Πηλίου από Ξουρίχτι έως Ζαγορά και τη σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης, προκειμένου να διεκδικηθούν κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν συστηματικές παρεμβάσεις.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν γεωτεχνικά ζητήματα της Μαγνησίας. Σύμφωνα με μελέτη των κ.κ. Π. Μουτσοκάπα, Κ. Παπαθεοδώρου, Β. Μάργαρη και Ν. Κλήμη, η Μαγνησία αποτελεί ένα τεκτονικό εργαστήριο. Η περιοχή αποτελεί μια από τις πλέον σεισμικά ευαίσθητες περιοχές του ελληνικού χώρου βάση της μορφολογίας της. Από τα διαθέσιμα σεισμολογικά δεδομένα, προκύπτει ότι η περιοχή βρίσκεται σε ζώνη με υψηλή σεισμική δράση.

Κινδυνεύει η παραλία
σε περίπτωση σεισμού
Μικροζωνική μελέτη στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας, εκπονήθηκε το 2000 και παρουσιάστηκε χθες από τους κ.κ. Κ. Πιταλάκη, Δ. Ράπτη, Κ. Μάκρα, Φ. Βελδεμίρη, Θ. Τίκα, Α. Αναστασιάδη και Ν. Χατζηνικολάου.

Τα εδάφη της παραλιακής ζώνης του Βόλου ανήκουν στην κατηγορία εδαφών που παρουσιάζουν κάποιο μικρό ή μεγάλο δυναμικό ρευστοποίησης, σύμφωνα με το γενικό συμπέρασμα, προκαταρκτικών ελέγχων των γεωτεχνικών.

Τα αποτελέσματα του αναλυτικού ελέγχου έδειξαν ότι ο κίνδυνος ρευστοποίησης στην παραλιακή ζώνη του Βόλου είναι υπαρκτός σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού. Τα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση στο δυτικό τμήμα της παραλιακής ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: