30.9.10

Πέθανε ο Τόνι Κέρτις...

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις πέθανε χθες, μεσάνυχτα Τετάρτης, στο σπίτι του στο Χέντερσον της Νεβάδα, σε ηλικία 85 ετών, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Τόνι Κέρτις έπαιξε σε...

...περισσότερες από 140 ταινίες, ενσαρκώνοντας τόσο κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους, και το 1959 υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» (The Defiant Ones) στο πλευρό του Σίντεϊ Πουατιέ. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν το 1951 στην ταινία «The Prince who was a thief», ενώ χάρισε αξέχαστες ερμηνείες σε ταινίες όπως «Σπάρτακος», «Μερικοί το προτιμούν καυτό» και «Χουντίνι».

Ο Κέρτις, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μπέρναρντ Σβαρτς, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου του 1925 από Ούγγρους μετανάστες. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παράτησε το σχολείο και κατετάγη στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό όπου υπηρέτησε στα υποβρύχια.

Ήταν γνωστός για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο και στις κατακτήσεις του συγκαταλέγονταν γυναίκες όπως η Μέριλιν Μονρό και η Νάταλι Γουντ. Παντρεύτηκε έξι φορές: πρώτη σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Τζάνετ Λι, με την οποία απέκτησε την επίσης γνωστή ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις. Αφού χώρισε με την Τζάνετ Λι, παντρεύτηκε με την Κριστίν Κάουφμαν, η οποία ήταν 17 ετών όταν γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του «Τάρας Μπούλμπα».

Φέρεται να έχει δηλώσει ότι «ούτε νεκρός δεν θα εμφανιζόμουν με μία γυναίκα αρκετά μεγάλη για γυναίκα μου». Η έκτη του γυναίκα, η Τζιλ Βάντεμπεργκ, ήταν 45 χρόνια μικρότερή του.

Όταν η καριέρα του στο σινεμά άρχισε να φθίνει, ο Κέρτις στράφηκε στη ζωγραφική και το 1989, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης του στο Λος Άντζελες, οι πωλήσεις των πινάκων του ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Μαζί με τη γυναίκα του, είχε επίσης ιδρύσει καταφύγιο εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων αλόγων στη Νεβάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: